Fosta șefă a «Restituirii Proprietăților», arestată preventiv

Ultima actualizare:

    Crinuța Dumitrean se află la al doilea dosar de coruție, după cel numit „BIca 1” (foto: adevarul.ro)
Crinuța Dumitrean se află la al doilea dosar de coruție, după cel numit „BIca 1” (foto: adevarul.ro)

Crinuța Dumitrean, președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) în perioada octombrie 2009 – octombrie 2011, a fost arestată preventiv pentru abuz în serviciu. Ea ar fi făcut uz de calitatea ei de șefă a ANRP pentru ca un afacerist să primească despăgubiri de peste 108 milioane de lei pentru un teren din municipiul Pitești, supraevaluat.

Crinuța Dumitrean a fost arestată pentru 30 de zile în urma unei decizii a Curții Supreme de Justiție, în dosarul atribuirii unor despăgubiri record pentru un teren intravilan din municipiul Pitești. Procurorii au scos la iveală că Mihai Rotaru, acționar al clubului de fotbal Universitatea Craiova, a primit cu titlu de despăgubire peste 108 milioane de lei pentru acel teren, în suprafață de 61.857 mp, deși acesta nu valora decât 21 de milioane de lei. În același dosar sunt anchetați omul de afaceri Mihai Rotaru, evaluatorul Sergiu Negurici și foștii membrii din comisia ANRP Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru, care se întorc, de asemenea, în arest, și deputatul PNL Ioan Oltean. 

Procurorii susțin că Ioan Oltean, care avea relaţii de afaceri cu Rotaru şi cu preşedinta ANRP, şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea omului de afaceri, arată DNA. Oltean este cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Acuzația care i se aduce l-a determinat să-și dea demisia din funcția de vicepreședinte al Partidului Național Liberal.Dumitrean a fost reținută joi seară (26 noiembrie), iar la DNA a fost solicitată o ambulanță, după ce s-a aflat că inculpata este însărcinată. Oficialii DNA spun că aceasta nu a avut nevoie de îngrijiri medicale la aflarea veștii că a fost reținută.

Ce avere are Crinuța Dumitrean

Pe când era șefă la ANRP, Crinuța Dumitrean deținea trei terenuri agricole în județul Ilfov, în suprafață totală de 72.927 de metri pătrați. Mai avea un teren intravilan în Voluntari, Ilfov, de 1.000 de metri pătrați, obținut prin vânzare-cumpărare. La capitolul locuințe, în iunie 2011 declara că e proprietară în proporție de 100% pe o garsonieră de 32 metri pătrați și pe un apartament de 85 de metri pătrați, ambele în București. Conducea un autoturism BMW, fabricat în anul 2006, și avea de achitat un credit de 10.000 de euro luat în 2009 de la BRD. Ultima ei declarație de avere datează din ianuarie 2013, an în care a fost director în cadrul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), identică cu cea din iunie 2011.

A fost arestată și cu „lotul Bica”

Când conducea ANRP, Crinuța Dumitrean a făcut parte din comisia care a stabilit despăgubirile pentru omul de afaceri Stelian Gheorghe, zis „Stelu”, care, împreună cu alți doi oameni de afaceri, ar fi primit despăgubiri umflate cu 62 de milioane de euro. Într-un raport al Curții de Conturi din 2013, Crinuța Dumitrean susținea cu privire la despăgubirile pentru „Stelu” că „expertul evaluator contractant își asumă întrega răspundere conform contractului de prestări servicii încheiat”, scrie dcnews.ro. În urma acestui scandal, Dumitrean a fost reținută de DNA pentru acordarea de despăgubiri pentru un teren supraevaluat, în 24 noiembrie 2014. O zi mai târziu a fost arestată preventiv în dosarul în care era urmărită și Alina Bica, sub aceleași acuzații. La 19 februarie 2015, ea fost eliberată din arestul Poliției Capitalei  și plasată în arest la domiciliu.

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net