Are 3 ani şi 6 luni, ochi catifelaţi, iar când stă în două labe ajunge la statura unui om. E Hero, câinele poliţist, care salvează vieţi. E antrenat să caute bombe şi niciodată n-a dat greş.


Aloo, e bombă! După un astfel de anunţ alarmant pirotehniştii intră în acţiune. Niciodată singuri. Câini special antrenaţi le sunt parteneri de nădejde, iar în Capitală sunt şapte. Hero este unul dintre ei. Ciobănescul german a devenit vedeta Grupei Pirotehnice a Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, după ultima paradă de 1 Decembrie. I-a uimit pe toţi în momentul în care a salutat mulţimea. Frumosul exemplar e antrenat pentru a detecta materiale explozibile. Şi o poate face de la o distanţă de jumătate de metru. Nu a ajuns întâmplător în Poliţia Română.

De la 4 luni, de când partenerul său de serviciu l-a întâlnit la Centrul Chinologic din Sibiu, s-a antrenat din greu pentru a lua examenul care i-a dat posibilitatea să poarte însemnele Poliţiei. ”Câinii sunt luaţi de la patru luni, antrenaţi şi testaţi. Trec prin mai multe probe până când se califică. Dacă reuşesc, la un an şi jumătate, sunt folosiţi în misiuni. Ca să dea randament maxim, aceştia sunt antrenaţi zilnic câte patru ore. Dacă un câine de urmă sau un câine care caută droguri poate greşi, cei de explozibile niciodată. De munca lor depind vieţile multor oameni”, ne-a declarat comisarul-şef Mugurel Săftoiu, de la Serviciul Pirotehnic. Hero e ataşat de instructorul său.

“Prieten de nădejde, credincios, camaradul care nu te lasă la greu şi care e capabil să-şi dea viaţa pentru stăpânul său”, aşa îl descrie agentul Valentin Gigolea, pe cel mai bun coleg şi partener al său. Atunci când va ieşi la pensie, Hero va rămâne în grija lui. De obicei, asta se întâmplă după 72 de luni de activitate, dar, dacă nu-şi pierde simţurile şi face treabă bună, poate munci până la 10 ani. 

8-act-2.jpg

Ciobănescul german a devenit vedetă la parada de 1 Decembrie
Foto: Poliţia Română

8-act-3.jpg

Sparky, Ron şi Mon sunt alţi câini ne nădejde de la SIAS
Foto: Poliţia Română

8-act-4.jpg

Câinii provin de la Centrul Chinologic de la Sibiu, unde sunt pregătiţi poliţiştii canini
Foto: Poliţia Română
Loading...