FOTO EXCLUSIV Vine foamete ca în 1946? Este secetă extremă în Moldova. Preoții fac slujbe ca să aducă ploaia. Agricultorii se tem de faliment

Ultima actualizare:

    Este secetă extremă în Moldova. Preoții fac slujbe ca să aducă ploaia. Agricultorii se tem de faliment
Este secetă extremă în Moldova. Preoții fac slujbe ca să aducă ploaia. Agricultorii se tem de faliment

De şapte săptămâni nu a căzut o picătură de apă în mai multe zone din Moldova. Animalele şi oamenii primesc apă cu raţia, iar fermierii vorbesc deja de faliment. În judeţul Botoşani, au loc procesiuni pentru ca Dumnezeu să le aducă ploaia binefăcătoare.

”Va fi foamete ca în 1946?” Asta se întreabă moldovenii care se uită zadarnic pe cer, doar, doar, vor vedea vreun nor. Nu a plouat de 7 săptămâni în zeci de localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ şi Vaslui. Arşiţa a crăpat pământul şi a lăsat plantele uscate pe câmp. Agricultorii se tem că, anul acesta, vor rămâne fără roade şi vor da faliment. ”Pământul este foarte uscat. Azi, am rupt trei cozi de sapă. Bătrânii noştri spun că aşa a început şi seceta din 1946, când ajunseseră să mănânce paie pentru că totul era pârjolit de arşiţă”, a spus o localnică din comuna Plugari, judeţul Iaşi.

Iași. Porumbul trebuia să aibă 70 cm înălţime, la această dată
Iași. Porumbul trebuia să aibă 70 cm înălţime, la această dată

”Într-adevăr, este secetă extremă în Moldova. Sunt zone unde nu a căzut picătură de ploaie în luna mai, cum ar fi Tecuci, Bârlad, Vaslui, Cotnari, Suceava, Piatra Neamţ, Roman. În toată luna mai, în aceste zone au căzut cantităţi foarte mici de apă: 4,2 litri/mp în judeţul Botoşani, 11 litri/mp la Galaţi, 8 litri/mp la Tecuci. Sunt cantităţi cumulate în toată luna mai. În mod normal, culturile aveau nevoie de 60-80 l/mp. Săptămâna următoare este prognozată o instabilitate atmosferică şi este posibil ca seceta să se diminueze”, ne-a explicat Elena Mateescu, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), specialist în domeniu.

Animalele primesc apă cu porţia de la pompieri
Animalele primesc apă cu porţia de la pompieri

Este greu pentru culturi, dar şi pentru animale. Nu au apă şi nici iarbă să pască. În judeţul Iaşi, culturile de porumb ar trebui să fie înalte de 70 cm, dar nu sunt mai mari de 30 cm, scrie presa locală. Cele mai afectate sunt culturile de grâu, orz, orzoaică, rapiţă, porumb, floarea-soarelui, soia, sfeclă de zahăr.

În 13 din 56 de comune din judeţul Iaşi, în care funcţionează sisteme centralizate de alimentare cu apă, de o spătămână este restricţie: doar 6 ore pe zi, dimineaţa şi seara, informează Mediafax.

În zonele colorate cu alb este secetă extremă
În zonele colorate cu alb este secetă extremă

Cea mai cumplită secetă din România a fost în 1946. Imediat după război, rezervele de grâu erau epuizate, peste care s-au suprapus o secetă cumplită și arșiță. Populația din Moldova s-a confruntat cu o lipsă totală de alimente. Oamenii se hrăneau cu ce puteau, iar cei care au trăit acele vremuri spun că erau cadavre și hoituri peste tot. Decesele din pricina foamei din 1946 sunt estimate la 200.000.

Preoţii se roagă pentru ploaie

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor, îi îndeamnă pe preoţii din judeţ să facă rugăciuni speciale pentru venirea ploii, scrie HotNews. ”Preoţii şi credincioşii sunt îndemnaţi a ieşi, după Sfânta Liturghie de duminică, într-o procesiune cu icoane şi cu Sfinte Moaşte în mijlocul câmpurilor, cu rugăciuni înălţate pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie binecuvântată pe pământ”, a declarat jurnaliștilor Teofan, citat de Hotnews. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net