FOTO Uite cum i-a schimbat funcţia de preşedinte!

Funcţia de preşedinte nu e deloc o misiune uşoară. Dovadă stau fotografiile cu Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu făcute la începutul şi sfârşitul fiecărui mandat.

Click! vă prezintă modul în care stresul şi-a pus amprenta pe faţa primilor oameni în stat, după 1990.

Ion Iliescu, două mandate şi jumătate

Cei care erau adulţi în decembrie 1989 şi-l amintesc pe Ion Iliescu foarte bine. Avea 59 de ani şi o carieră politică în spate. A fost foarte activ în primele luni de după Revoluţie. Încă nu încărunţise, iar pe creştetul capului se zburlea tot timpul un smoc de păr. A condus statul român în trei rânduri: 1990-1992, apoi ca preşedinte ales după noua Constituţie, între 1992-1996 şi 2000-2004. Mineriadele, revoltele, protestele şi acuzele de tot felul, i-au marcat şi trăsăturile feţei, iar părul s-a rărit şi a albit. La sfârşitul mandatului arăta ca un bătrânel simpatic, de 66 de ani.

Emil Constantinescu, un mandat greu

Profesorul Emil Constantinescu avea 57 de ani când a fost ales preşedinte, în 1996. Se angajase după 1990, împreună cu alţi intelectuali de marcă, să aducă democraţia în ţara noastră. A pierdut alegerile din 1992, dar le-a câştigat pe cele din 1996. La sfârşitul mandatului, în 2000, s-a declarat învins de ”servicii” şi nu a mai participat la alte alegeri. Pe măsură ce au trecut anii la Palatul Cotroceni, părul a albit, iar sub ochi au apărut cearcăne uriaşe, la doar 61 de ani.

Traian Băsescu, 10 ani la Cotroceni

Traian Băsescu avea 53 de ani când a câştigat alegerile, în 2004. El a sărbătorit în Piaţa Universităţii, cu mulţimea fericită, cu o sticlă de şampanie în mână şi cu şuviţa în vânt. A fost o campanile sub sloganul ”Să trăiţi bine!”, după scena retragerii lui Stolojan şi celebrul ”Dragă Stolo”. A fost prima oară când l-am văzut pe Traian Băsescu cu lacrimi în ochi. Fusese primarul Capitalei care se luase de piept cu buticarii, cu maidanezii, cu Brigitte Bardot. A anunţat că va fi un preşedinte activ şi aşa a fost. În 2009, a fost reales, pentru un mandat care va ţine până duminică, 22 decembrie 2014, la ora 24.00. În ultimii ani a încărunţit şi a început să poarte ochelari. Va pleca de la Cotroceni la 63 de ani împliniţi.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1