Frigul ajută la răspândirea multor virusuri, însă, se pare, că vremea rea este acum aliatul oamenilor. Doctorul Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, susține că răcirea vremii ar putea încetini răspândirea noului coronavirus, iar zăpada ar putea decontamina străzile și parcurile.


Până acum, frigul și ninsorile erau privite cu teamă de oameni. Teama de gripă sau alte îmbolnăviri atribuite sezonului rece, panica populația de fiecare dată când temperaturile scădeau cu mai multe grade. Specialiștii au descoperit însă că tocmai în aceste condiții, coronavirusul ar putea fi încetinit.

Frigul ar putea încetini răspândirea coronavirusului? Ce spune doctorul Adrian Streinu-Cercel

„Se pare că acestui virus nu îi place frigul”, a spus medicul, care a explicat că răcirea vremii „influențează în bine din două considerente.”

”Primul este că dacă se depune un strat de zăpadă, acest strat de zăpadă va trebui lăsat pe jos, nu va trebui adunat. Este cel care poate să ne salveze în momentul de față și să decontamineze o suprafața foarte mare și să se evite răspândirea virusului în natură. Un al doilea aspect este că acela se pare că acestui virus, deși ar trebui să îi placă frigul, nu prea îi place frigul, ca atare e posibil să avem o încetinere a răspândirii lui, ceea ce ne va permite nouă, în sistemul de sănătate, să mai facem un pas în plus în tratarea acestor pacienți”, a precizat Streinu-Cercel la TVR.

Totodată, medicul i-a îndemnat pe oameni să stea în case, pentru a evita răspândirea bolii și a reamintit despre importanța spălatului pe mâini cu apă și săpun.

”Dacă vom sta în case, vom trece cu bine peste asta. Dacă nu, vom asista și noi la ceea ce este acum în Italia. Apa și săpunul vor dicta dinamica acestei pandemii. Cât stă virusul, cât nu stă virusul pe diferite suprafețe este mai puțin important. Important e ce facem cu mâna noastră. Dacă ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, dacă ne spălăm fața cu apă și săpun, atunci decontaminăm tot ce atingem și virusul nu se poate aciua în trupul nostru”, a spus Streinu-Cercel.

În România, 13 persoane au fost răpuse de COVID-19

 

Citește și:

Coronavirus România. Ştefan Mandachi oferă meniuri fast-food gratis: "Până crapă cuptoarele!"

Prognoza meteo. Când se încălzeşte şi cum va fi vremea până pe 5 aprilie

 
 
Loading...