După temperaturi incredibil de mari pentru luna octombrie, vremea s-a răcit brusc. Valorile termice au scăzut de la peste 25 de grade Celsius la cel mult 10 grade, iar la munte temperaturile au coborât sub pragul îngheţului. Medicii avertizează că schimbarea bruscă a vremii nu produce un simplu disconfort, ci poate favoriza chiar apariţia bolilor şi agravarea afecţiunilor existente.


Gata, se apropie iarna, iar vremea îşi dă în petic! Cei mai afectaţi de scăderea temperaturii de la o zi la alta sunt copiii foarte mici şi persoanele bătrâne (adică vârstele extreme) şi cei cu afecţiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice şi metabolice. Aceşti pacienţi necesită întotdeauna o evaluare rapidă a stării de sănătate. În aceste cazuri, există riscul unor complicaţii importante imediate sau la distanţă.

Agravează afecţiunile inimii

Medicii le atrag atenţia persoanelor care suferă de afecţiuni cardiovasculare, întrucât acestea sunt agravate de fluctuaţiile de temperatură. Una dintre explicaţii ar fi aceea că schimbările climatice interacţionează cu medicamentele prescrise pacienţilor hipertensivi.

Apar virozele

Odată cu slăbirea sistemului imunitar, organismul devine vulnerabil în faţa virozelor. În plus, fluctuaţiile de temperatură duc la apariţia ameţelii, a oboselii excesive şi a durerilor de cap.

Agravează astmul

Astmul, boala care lasă sute de mii de pacienţi fără aer, se poate uşor agrava în această perioadă, când de la o zi la alta sunt diferenţe de temperatură de peste 15 grade Celsius. Specialiştii spun că pacienţii care suferă de astm sunt foarte sensibili şi recomandă atenţie sporită în privinţa expunerii la factorii de mediu. De asemenea, temperaturile scăzute pot cauza urticarie, afecţiune care poate fi un semnal de îmbolnăvire. Într-o asemenea situaţie, mergi imediat la medicul dermatolog pentru un diagnostic corect!

Nu luaţi medicamente fără prescripţie

„Pe lângă afecţiunile favorizate sau agravate de expunerea la temperaturile joase, remarc un alt fenomen îngrijorător în această perioadă - creşterea numărului de pacienţi ajunşi la urgenţe din cauza automedicaţiei”, explică doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar de urgenţe. “Pacienţii recurg de multe ori la diverse tratamente fără indicaţie medicală şi ajung să necesite terapie de urgenţă din cauza efectelor secundare, alergii, gastrite, sau a agravării afecţiunii de bază”, adaugă specialistul.

 

 
 
Loading...