Vă vine să credeți? Există funcționari publici care primesc spor pentru condiții grele de muncă şi vătămătoare! Guvernul are nevoie de bani și a anunțat că acest spor va fi tăiat.


Guvernul a anunțat că se vor lua o serie de măsuri pentru a aduce mai mulți bani la rectificarea de buget. Așa am aflat că există funcționari publici care primesc bani în plus la salariu pentru că lucrează în oraș poluat.

Se elimină sporul pentru condiţii grele de muncă

Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi blocate (cu excepţia Sănătăţii, Educaţiei, Poliţiei), iar sporul de 15% din salariul de bază pentru condiţii grele şi vătămătoare va fi abrogat, scrie adevarul.ro. Sporul nu va fi tăiat la medici, profesori, magistraţi, poliţişti. Pentru aceştia se transformă în sumă fixă, dar va fi nevoie de discuţii cu sindicatele.

Potrivit unei HG aprobate de Cabinetul Dăncilă în 2018, locurile de muncă pentru care se poate acorda sporul pentru condiţii grele, vătămătoare sau periculoase sunt sălile de judecată, bibliotecile, locurile de muncă dotate cu calculatoare, imprimante sau aparate de multiplicat, laboratoarele de criminalistică, arhivele, camerele serverelor, magaziile de materiale, centralele telefonice, centralele termice, atelierele mecanice, încăperile în care își desfășoară activitatea personalul care asigură curățenia, garajele, birourile.

Factorii care sunt avuţi în vedere la încadrarea locurilor de muncă în condiţii grele, vătămătoare sau periculoase şi la stabilirea cuantumului sporului pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase sunt: a) existenţa factorilor nocivi şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului; b) intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori; c) durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi; d) existenţa unor condiţii de muncă care pot provoca o temere determinată de un risc de accidentare sau îmbolnăvire; e) existenţa unor condiţii de muncă ce implică un efort fizic, în condiţii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibraţii; f)alte condiţii de muncă care pot duce la uzura prematură a organismului.

Citește și

Guvernul concediază jumătate dintre secretarii de stat şi va bloca posturi

Pensiile mari vor fi impozitate cu până la 50%

 
 
Loading...