După zilele de cod roşu de caniculă, arşiţa a fost stinsă de ploi torenţiale în câteva localităţi din ţară, unde furtunile au pus la pământ mai mulţi copaci. Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică valabil din data de 6 august și până la 8 august. Zonele afectate sunt regiunile vestice, nordice, centrale și nord-estice, dar și zonele de munte.


În intervalul menţionat, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată, anunţă meteorologii. Aceasta se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp şi izolat 40-50 l/mp. În judeţul Caraş-Şeverin furtuna a doborât mai mulţi copaci, iar la Arad a plouat cu găleata. Imagini cu fenomenele extreme au fost surprinse de fotoreporterii Indieframe. 

furtuna.jpg

furtuni ploaie torentiala cod galben
În cartierul Băneasa, vântul a bătut cu putere
foto: Indieframe

“Astfel de fenomene vor fi mai frecvente din seara zilei de duminică și până în dimineața zilei de luni, la munte, în Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat și în cea mai mare parte a Moldovei”, a anunțat ANM. Probleme au fost înregistrate şi în judeţul Bihor. Mai mulţi stâlpi de electricitate şi copaci au fost rupţi de vânt,iar circulaţia rutieră pe DN1 (E60) Oradea - Huedin a fost îngreunată din cauza unui stâlp căzut pe carosabil, dar şi a ploii puternice. 

De asemenea, tot duminică seara, acoperişurile a aproximativ 20 de case au fost avariate în urma unei furtuni puternice în satul Dedrad din comuna Batoş.

Mai multe autoturisme au fost avariate, iar bucăţi de acoperiş au fost smulse de vânt, în timpul unei furtuni puternice la Iaşi.

Manifestări specifice instabilităţii au avut loc şi în Capitală. În cartierul Băneasa, vântul puternic a măturat totul în jur, iar ploaia torenţială de câteva minute a mai stins canicula. Fericiţi că se pot răcori, în sfârşit, mai mulţi tineri au stat în ploaie desculţi ca să profite de fiecare picătură de apă. Şi pe calea ferată au fost probleme. Trei trenuri au rămas blocate la Drobeta Turnu Severin, după ce copaci rupţi de furtună au căzut peste linia ferată, în cădere rupând şi cablurile de alimentare cu energie electrică.

furtuni ploaie torentiala

 

Pe parcursul zilei de luni  și în cursul nopții de luni spre marți, furtuni vor avea loc cu precădere în zonele deluroase și montane, precum și în Transilvania, Moldova și Maramureș. 

 
 
Loading...