Gabriela Firea, sancţiune blândă pentru atacul la familia lui Iohannis

Ultima actualizare:

    Gabriela Firea Foto: Arhiva personală
Gabriela Firea Foto: Arhiva personală

Gura nu bate fundul întotdeauna. Consiliul Naţional pentru Combaterea Dicriminării (CNCD) a sancţionat-o doar cu avertisment pe senatorul Gabriela Firea, pentru afirmaţia făcută în campania electorală despre familiile fără copii. Potrivit corespondentului Mediafax, instituția s-a mulțumit să condamne public astfel de declaraţii, apreciind că sunt discriminatorii şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor.

Hotărârea a fost luată miercuri (19 noiembrie), cu unanimitate de voturi, de către Colegiul director al CNCD.

"Afirmaţiile doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, senator în Parlamentul României, făcute în cadrul conferinţei de presă de la sediul Partidului Social Democrat, din data de 07.10.2014, cu privire la următoarele declaraţii: «Nu eşti un om complet fără să creşti un copil (...). Eu vă spun sincer că am prieteni de familie care nu au putut avea în mod natural, biologic, copii din motive de sănătate şi au înfiat (...) pentru că un părinte este mult mai atent, mult mai sensibil la viaţa celor din jur, pentru că se gândeşte la proprii copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când creşte un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt nişte etape ale vieţii pe care un om fără copii, un om care trăieşte într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebeluşilor, primii paşi, primele note de la şcoală, nu are cum să le simtă. Şi îţi marchează psihologic întreaga existenţă acest fapt. (...) poţi să înfiezi un copil, dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere (…). În toate statele civilizate, cei care doresc să ajungă preşedinţi provin din familii complete, sunt căsătoriţi, au copii, au nepoţi, au trecut prin toate etapele vieţii. Toate familiile din România nu au aceste aspiraţii să ne conducă pe noi toţi ceilalţi, românii, laolaltă». Totodată, la întrebarea unui jurnalist prezent la conferinţa de presa - «Deci asta ar fi un defect pentru un viitor preşedinte?», doamna senator a răspuns: «Categoric», reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situaţiei familiale, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat de presă al CNCD, citat de MEDIAFAX.

Pe lângă avertismentul dat senatorului Gabriela Vrânceanu Firea, Colegiul director al CNCD a condamnat public astfel de declaraţii, considerându-le ca fiind discriminatorii.

Totodată, Colegiul director al CNCD a reiterat apelul către persoanele care deţin funcţii publice sau sunt formatori de opinie în societate "să promoveze un comportament şi un limbaj nediscriminatoriu, precum şi să ia atitudine faţă de eventualele încălcări ale principiului egalităţii de şanse".

Hotărârea motivată va fi comunicată părţilor şi poate fi contestată la instanţa de contencios administrativ.

În octombrie, vicepreședintele PNL Iași Alexandru Muraru a depus la CNCD o sesizare privind declarațiile privind familiile fără copii, făcute de senatorul Gabriela Firea la adresa lui Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținută la sediul PSD, în 7 octombrie.

"Luând în considerare calitatea oficială a doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, de senator în Parlamentul României, de demnitar al statului, gravitatea faptelor, amploarea lor, dimensiunea publică a acestora, precum și momentul în care acestea au fost făcute (campania electorală pentru alegerile prezidențiale), am solicitat CNCD sancțiunea maximă care coroborează amenda contravențională în cuantum de 100.000 RON, obligarea senatorului PSD să publice și să difuzeze, în mass-media (presă scrisă, audio și video), un rezumat al hotărârii prin care se constată săvârșirea contravenției, precum și solicitarea de scuze publice într-un cadru similar celui în care s-a produs fapta", arăta Muraru.

Acesta menţiona că, potrivit specialiștilor din domeniul natalității, statistic, în România, aproape 25 la sută din cupluri se confruntă cu problema infertilității.

"Crearea unei stereotipii și aducerea în cadrul public a unei asemenea chestiuni intime, menită să demonstreze în mod fals o anumită slăbiciune sau o calitate negativă, este de natură să discrimineze grav dreptul la viață privată, drept fundamental consfințit de Constituția României", preciza Muraru.

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidențiale PSD, senatorul Gabriela Firea, declara atunci că premierul Victor Ponta "este un foarte bun familist, ceea ce, din nefericire pentru el, Klaus Iohannis nu are această calitate".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net