A fost cea mai dorită şi invidiată femeie din politică, a fost înger şi demon pentru Traian Băsescu şi PDL. Dar a venit luna februarie 2015 şi de cariera ei s-a ales praful. Cele mai negre două săptămâni din viaţa Elenei Udrea au făcut-o să ajungă de la statutul de cea mai puternică doamnă a politicii la pasageră constantă în duba Poliţiei. Ciudat este însă faptul că, de două săptămâni, evenimentele în viaţa fostului ministru par să se repete la intervale regulate. Audiere la DNA, discurs în Parlament, arest, audiere la DNA, discurs în Parlament... Arest?


 • Luni - 9 februarie. După discursul din Parlament, fostul demnitar face un gest controversat: duce un deget la nas
  Foto: Mediafax
 • Marți - 10 februarie. Înainte de a intra la DNA, principalul acuzat în dosarul ”Gala Bute” declara că nu există probe împotriva sa
  Foto: Mediafax
 • Miercuri - 11 februarie. Elena este adusă cu cătușe la sediul ÎCCJ pentru avizarea arestării pentru 30 de zile
  Foto: Mediafax
 • Luni - 23 februarie. Fostul președinte al PMP a părăsit Camera Deputaţilor imediat după discurs
  Foto: Mediafax
 • Luni - 23 februarie
  Foto: Mediafax
 • Marți - 24 februarie. Spre deosebire de vizita la DNA din urmă cu două săptămâni, ieri, Elena Udrea a părăsit singură clădirea fără a fi reţinută
  Foto: Mediafax
1/6

Luni - 9 februarie

Ora 19.30. Elena Udrea vine în Parlament pentru a vorbi despre cele şase cereri ale DNA, care vizează încuviinţarea urmăririi penale şi arestarea preventivă în dosarele ”Gala Bute” şi ”Microsoft”. Se aşază pe una dintre ultimele bănci şi este înconjurată de mai mulţi deputaţi PMP. După şapte minute începe să vorbească. La ora 20.20, Elena Udrea părăseşte sala, nu înainte de a face un semn controversat cu degetul la nas, gest ce va fi dezbătut îndelung şi pe care fostul consilier prezidenţial nu l-a explicat. Ultima cerere este aprobată la ora 00.30. Concomitent, avizele sunt publicate în Monitorul Oficial, de parcă tipografii aşteptaseră cu televizoarele deschise.  

Marţi - 10 februarie

La ora 11.00, fosta preşedintă a PMP ajunge la Secţia 2 Poliţie, aşa cum prevede măsura controlului judiciar, decisă asupra sa de procurori. O oră mai târziu intră pe uşa DNA unde rămâne aproape nouă ore. Este reţinută, urmând ca să fie prezentată a doua zi cu propunere de arestare pentru 30 de zile.

Miercuri - 11 februarie

La ora 13.35, fosta consilieră a preşedintelui Traian Băsescu este adusă cu duba poliţiei şi cătuşe la mâini la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La ora 21.57 este emisă hotărârea care o aruncă pe Elena Udrea în celula întuneactă şi răcoroasă din arestul Poliţiei Capitalei.

Luni - 23 februarie

La două săptămâni distanţă, pentru Elena Udrea povestea se repetă parcă la indigo. La ora 15.45, Elena Udrea se prezintă din nou în faţa parlamentarilor care trebuie să accepte sau nu, trei noi cereri ale DNA împotriva sa. Din nou se cere reţinerea fostului demnitar pentru acuzaţii în cazul ”Gala Bute”. De această dată se aşază în prima bancă, nu mai este întâmpinată de nimeni. Spre deosebire de primul discurs în faţa Parlamentului, nu are răbdare, se scoală de mai multe ori şi se îndreaptă ca un automat spre tribună, deşi nu îi venise rândul să vorbească. 

La ora 16.20 începe discursul, total diferit de cel din urmă cu două săptămâni. Nu mai acuză, nu mai ameninţă cu dezvăluiri. Povesteşte condiţiile grele din celulă şi vorbeşte despre lipsa de curaj a foştilor ei colegi. La ora 17. 20, parlamentarii avizează favorabil toate cererile procurorilor. La ora 21.00, documentele apar în Monitorul Oficial, iar pentru Elena Udrea calvarul se reia.

Marţi - 24 februarie

Ora 8.30. Elena Udrea intră din nou pe poarta DNA şi toată lumea se întreabă cât va sta şi pe cine va turna. Mai ales că, doar cu câteva ore înainte a părut istovită şi distrusă de condiţiile din celulă şi de faptul că a fost turnată şi de cea mai bună prietenă. ”Oricum va ieşi cu cătuşe la mâini”, îşi dau coate toţi ziariştii de la DNA. Dar, după cinci ore, surpriză imensă: Elena iese cum a venit şi declară că nu a dat declaraţii împotriva nimănui. Este însă sigură că procurorii vor cere arestarea sa. La ora 16.00, apare şi comunicatul DNA, care anunţă trimiterea către Curtea Supremă a cererii de arestare preventivă a Elenei Udrea pentru infracţiunile săvârşite în dosarul ”Gala Bute”

Miercuri - 25 februarie

Ora 8.00. Judecătorii Instanţei Supreme au decis ieri ca şedinţa de judecată în care urmează să se decidă dacă Udrea va fi din nou arestată să înceapă în această dimineaţă. Urmează o nouă arestare?

Ultima oră

 • Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Elena Udrea se întreabă dacă nu ar fi mai bine să fie arsă pe rug.
 • ”Opt cereri de arestare preventivă şi urmărire penală în două săptămâni formulate de procurori împotriva mea, dintre care trei în numai două ore! Nu există, se pare, un infractor mai mare în România! Zeci de acuzaţii total nefondate. Numai denunţurile frauduloase ale unor persoane suspectate de fapte ilegale. Toţi cei implicati, chiar dacă fac presiuni dovedite asupra martorilor, sunt liberi. Arestaţi, doar cei care nu au fost de acord să formuleze acuzaţii la adresa mea! Nu mai bine mă ard pe rug decât să mai jucăm acest teatru absurd?”, sună mesajul Elenei Udrea.

Răspuns

În timpul primei audieri în Parlament, Udrea s-a aşezat în ultimele rânduri, la a doua cerere de ridicare a imunităţii a stat în prima bancă.

Dacă la primul discurs în plenul Camerei, fostul ministru a făcut un gest controversat, ducând, complice, degetul la nas, a doua oară apariţia ei a fost mult mai banală.

În primul discurs în faţa colegilor deputaţi, Udrea a părut mult mai combativă. Luni, 23 februarie, a părut resemnată şi s-a plâns doar de condiţiile grele din arestul Capitalei.

În urmă cu două săptămâni, procurorii DNA au reţinut-o pentru 24 de ore înainte de a propune arestarea ei. Ieri, procurorii nu au mai reţinut-o, ci au solicitat instanţei de judecată direct arestarea fostului ministru.

Șefa DNA: "În 2015, prioritară este corupția în afaceri, educație și sănătate"

Procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, a prezentat, ieri, bilanțul pe 2014 al instituției pe care o conduce.

Ea a declarat că anul trecut s-a înregistrat cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigați. Mai exact, DNA a cerut Parlamentului încuviințarea arestării a nouă parlamentari și a 12 actuali și foști miniștri. ”Investigarea faptelor de corupție la nivel înalt va continua”, a completat Kovesi. 

kovesi.jpg

Codruţa Kovesi
Foto: Adevărul

De asemenea, șefa de la DNA a spus că hotărârile judecătoreşti definitive în cauzele DNA au inclus confiscarea a peste 310 milioane de euro, sumă care, dacă ar fi fost executată şi recuperată, ar fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte tuturor medicilor într-un an. „Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”, a precizat procurorul-şef. 

Kovesi a vorbit și despre încrederea oamenilor în DNA. „Creşterea încrederii publice în DNA se reflectă inclusiv în creşterea cu 78% a numărului de sesizări pe care le primim de la cetăţeni. Din perspectiva noastră, câştigarea încrederii publice s-a realizat prin faptul că DNA a aplicat legea în mod egal”, a mai spus Kovesi. Ea a mai menţionat că o treime din totalul condamnaţilor pentru fapte de corupţie este în închisoare. „Ştim că există un nivel uriaş de aşteptare al societăţii, dar asta ne motivează să continuăm ca şi până acum lupta la nivel înalt”, a mai spus procurorul-şef al DNA. 

În final, Codruța Kovesi a ținut să menționeze că „în 2015, prioritățile vor viza și cauzele în fraudarea achizițiilor publice, corupția în mediul de afaceri, în educație, sănătate, cu accent pe confiscarea extinsă”.

 

 
 
Loading...