Gata cu munca de birou: a renunţat la computere pentru volanul camionului!

Ultima actualizare:

    Valentin Bonda, liber ca pasărea cerului când se află la volanFoto: Arhivă personală
Valentin Bonda, liber ca pasărea cerului când se află la volanFoto: Arhivă personală

Temerar! Într-o perioadă în care tot mai multe persoane se îndreaptă spre industria computerelor şi a programării, un clujean în vârstă de 37 de ani a parcurs drumul invers. Tânărul a renunţat la confortul biroului şi la un job în vogă pentru a deveni şofer de TIR.

Valentin Bonda a început să lucreze în domeniul IT în anul 2000, pe vremea când era încă student la Facultatea de Informatică Economică. În 2003, el ajungea la ziarul la Pro Sport, ocupându-se de zona IT, unde avea să lucreze până în 2011, apoi s-a mutat la o firmă de profil din Cluj.

Fără coleg de cabină

În 2012, tânărul luat o decizie care i-a surprins pe apropiaţii săi. La propunerea unui unchi, care deţinea o firmă de transport, Valentin şi-a dat seama că era nevoie de o schimbare radicală în viaţa sa. Fără pic de ezitare, a renunţat la job şi a făcut şcoala de şoferi pentru camioane, după care a pornit, la volanul unui TIR, în prima sa aventură pe şoselele Europei. „La început conduceam mai puţin, fiindcă unchiul meu era prevăzător şi nu mă lăsa prea mult la volan. M-am ambiţionat să-i arăt că se poate baza pe mine”, îşi aminteşte Bonda.   După ce şi-a făcut „ucenicia” la firma unchiului, el a acceptat o nouă provocare, trecând la o altă firmă de transport. A fost un pas curajos, urmând să conducă ditamai camionul fără coleg de cabină.

“Am stat şi cinci luni departe de casă”

„A fost destul de greu la început. Dispecerul mă ghida şi îmi spunea la care client trebuie să ajung şi în care colţ al Europei. Cele mai multe comenzi le aveam în Franţa şi Germania, dar am străbătut toată Europa, din Suedia până în Spania şi din Franţa până în România. Am stat şi cinci luni departe de casă şi de cei dragi, dar cu timpul m-am călit, chiar dacă uneori mi se mai face dor de cei apropiaţi”, povesteşte IT-istul clujean.  

“Am un salariu rezonabil ca şofer de TIR”


    În parcare, relaxându-se după orele petrecute în cabina TIR-uluiFoto: Arhivă personală
În parcare, relaxându-se după orele petrecute în cabina TIR-uluiFoto: Arhivă personală

După cinci ani în care a cutreierat autostrăzile, Valentin nu regretă alegerea făcută: „Mă săturasem să fac acelaşi lucru zi de zi, să stau până seara târziu între patru pereţi. Mă săturasem de tot ce însemna IT. Acum am libertate, ador să conduc şi să văd toată lumea. Am uitat deja ce înseamnă surmenajul şi munca de rutină”. Pe plan financiar, nu are nici un motiv să se plângă. „Câştig bine. Salariul este rezonabil raportat la munca pe care o fac şi este comparabil cu cel de IT-ist. Mai bine o viaţă de câine vagabond decât una de pisică aristocrată”, se amuză Valentin Bonda. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net