Ghid de supraviețuire pe timp de furtună, publicat de ISU. Primul lucru pe care îl faci dacă ți s-a electrizat părul

Ultima actualizare:

    Scene apocaliptice în localitatea Hodonin, situată la granița cu Slovacia. Sute de oameni au rămas pe drumuri din cauza calamității foto: EPA-EFE
Scene apocaliptice în localitatea Hodonin, situată la granița cu Slovacia. Sute de oameni au rămas pe drumuri din cauza calamității foto: EPA-EFE

Furtunile au făcut deja prăpăd, iar meteorologii au emis noi avertizări meteo cod galben şi cod portocaliu pentru cea mai mare parte a ţării. În acest context de vreme rea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București - Ilfov vine cu recomandări care ne pot salva viața.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo cod portocaliu pentru municipiul București și județul Ilfov, valabilă sâmbătă (26 august), în intervalul orar 12:00 - 23:00. Sunt prognozate vijelii puternice, grindină, ploi abundente. Totodată, până la ora 23:00, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și local în Transilvania și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Aceasta se va manifesta prin vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80...100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 35...50 l/mp și izolat 70 l/mp.

Ce trebuie să facem în caz de furtună

În condițiile de vreme extremă și avertizări emise de meteorologi și hidrologi chiar și de la o oră la alta, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au emis un Ghid de supraviețuire pe timp de furtună.

Măsuri în cazul producerii unei furtuni

▪️întrerupeţi activităţile în aer liber. Intraţi în locuință, într-o construcţie sau într-un autoturism  ▪️închideţi ferestrele şi uşile▪️deconectaţi de la rețea aparatele şi alte echipamente electrice, de exemplu computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate din cauza descărcărilor electrice atmosferice.  

În timpul unei furtuni

▪️evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în spaţiu deschis, câmpurile, plajele sau ambarcaţiunele pe apă, obiectele metalice (utilaje agricole, stâlpi, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.)▪️dacă nu aţi reuşit să vă adăpostiţi şi simţiţi că părul vi s-a electrizat, este un indiciu că există pericolul unui trăsnet. Aşezaţi-vă ghemuit, puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, lipiţi călcâiele▪️dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă în care se află copaci mai puţin înalţi. Dacă sunteţi într-un spaţiu deschis, deplasaţi-vă spre o zonă joasă (o vale)▪️dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat▪️nu vă întindeți pe pământ!

După furtună

▪️aveți grijă la firele de curent electric căzute (mai ales în apă), la podurile avariate parțial sau total, la arbori sau clădiri afectate de furtună▪️dacă ați identificat persoane inconștiente, lovite de trăsnet, solicitați imediat ajutor medical la numărul de urgență 112! Persoanele lovite de trăsnet pot suferi arsuri, leziuni neurologice sau paralizia mușchilor respiratori, fapt ce poate cauza stop cardio-respirator▪️dacă sunteți instruit, aplicați procedurile de resuscitare cardio-respiratorie (compresiuni toracice externe și ventilația artificială).

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/TORNADĂ: https://fiipregatit.ro/ghid/tornada/Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU (care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore).

Citește și:

Furtunile din Cehia ajung sâmbătă în România. Meteorologii avertizează că după valul de aer african, furtuni violente vor lovi ţara noastră

Trafic feroviar îngreunat, din cauza furtunilor. Trenurile care ajung în Bucureşti au întârzieri de câteva ore

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net