Ghid pentru începerea școlii. Despre durata pauzelor, orarul modular și distanțarea fizică

Ultima actualizare:

    Orele de curs vor avea 55 de minute
Orele de curs vor avea 55 de minute

Un ghid pentru începerea școlii, pentru anul 2020-2021, elaborat de Ministerul educației, era mai mult decât necesar în contextul pandemiei de coronavirus. Elevii trebuie să știe dinainte ce-i așteaptă odată cu 14 septembrie, atunci când unii dintre ei se vor reîntoarce în bănci. Iată cum se vor desfășura orele de curs și ce reguli trebuie respectate în incinta școlilor.

Ministerul Educației a publicat Ghidul pentru anul școlar 2020-2021, pentru învățământul gimnazial și liceal, în contextul începerii școlii în condiții speciale, impuse de pandemia de Covid-19. Iată ce trebuie să știe elevii și profesorii!

Ghid pentru începerea școlii. Pauzele, de 5 și 15 minute

Pauzele dintre ore vor fi de 5 minute, numai pentru schimbarea claselor de către cadrele didactice. Orele de curs vor fi de 55 de minute. În acest interval, fiecare clasă, conform unei organizări la nivel de palier, va avea o pauză de 10-15 minute. Pauzele vor fi organizate astfel încat să nu se intersecteze elevii de la clase diferite, iar folosirea toaletelor să fie făcută în condiții de distanțare. În aceste pauze individualizate pentru fiecare clasă, profesorul va organiza activități recreative în clasă sau, dacă este posibil, fără intersectarea cu alte clase, în aer liber, activități care să includă mișcare. În pauzele comune de 5 minute este permisă numai circulația profesorilor pe holuri, de la o clasă la alta. Elevii rămân în sălile proprii de clasă.

Ghid pentru începerea școlii. Reguli de distanțare fizică și de igienă

Personalul didactic și nedidactic va supraveghea circulația elevilor și a profesorilor în așa fel încât să se respecte regulile de distanțare fizică. Trebuie evitată apropierea elevilor din clase diferite, dar și a elevilor și profesorilor în afara sălilor de clasă.

În cazul folosirii unor cabinete sau laboratoare, pauzele comune de 5 minute sunt destinate dezinfectării acestora pentru noile clase de elevi sau grupe care le vor folosi. Deplasarea elevilor către și dinspre aceste săli de clasă se face la începutul și la sfârșitul orelor de 55 de minute,însoțiți de profesor.

Fiecare profesor va avea propriul său catalog

Este vorba despre agende unde vor trece absențele și notele elevilor. Transferul acestor înregistrări în cataloagele claselor se va face după un program stabilit la nivelul unității de învățământ, pentru a reduce riscul supraaglomerării în cancelarie și riscul atingerii cataloagelor de către mulți profesori într-o singură zi.

Se va încerca, pe cât posibil, comunicarea la distanță pentru informarea profesorilor, a diriginților și părinților. De asemeanea, acolo unde este posibilse va utiliza catalogul electronic.

Ce este orarul modular

Potrivit portalinvatamant.ro, orarul modular se realizează pe parcursul unui singur semestru, prin însumarea orelor de la fiecare disciplină și programarea unor perioade sau module. Într-o perioadă sau modulelevii au câte două ore pe zi, în fiecare zi, la aceeași disciplină. La discipline cu un număr mare de ore pe săptămână se organiează câte două, trei sau patru module pe semestru. De exemplu, pentru patru ore pe săptămână, în 17 săptămâni sunt 68 de ore care pot fi planificate în două module de câte două săptămâni și unui de aproape trei săptămâni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net