Ministerul Muncii a publicat un ghid cu informații utile și a deschis o linie telefonică pentru cei care doresc să plece la muncă în străinătate. Până acum, mii de români au revenit să-și onoreze contractele în state ale UE.


Deși suntem în plină pandemie de coronavirus și mai stăm în case până pe 16 mai, atunci când expiră starea de urgență, românii au liber să plece la muncă în străinătate.

Avioane întregi au decolat, în ultima perioadă, de pe aeroporturile din țară spre Germania, la cules la spranghel, dar și în Spania. Spun că nu se tem că se expun riscului de a se infecta și că cei 2.000 de euro câștigați într-o lună sunt mai importanți pentru ei.

Pentru că cererea de a lucra peste hotare este mare, cei de la Ministerul Muncii au publicat un ghid cu informații utile pe care orice lucrător român trebuie să le cunoască înainte să semneze un contract cu un angajator din străinătate.

Asta, în condițiile în care, odată ajunși în statul de destinație, lucrătorii intră sub jurisdicția statului respectiv.

Ghid util pentru cei care vor să plece la muncă în străinătate. Iată unde pot suna! 

Ghidul publicat, pe site-ul Ministerului Muncii, cuprinde informații despre legalitatea contractelor de muncă, lista agențiilor de plasare autorizate și cea a agenților de muncă temporară și include datele de contact ale ambasadelor și consulatelor, precum și Ghidul lucrătorului român, elaborat în colaborare cu Ambasadele României şi Corpul ataşaţilor pe probleme de muncă şi sociale.

Ghidul poate fi consultat aici: https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/mobilitatea-forte...

Totodată, având în vedere interesul crescut al lucrătorilor români sezonieri de a pleca să muncească în străinătate, dar și faptul că imediat ce ajung la destinație reclamă condițiile de muncă, autoritățile au decis să le vină în ajutor.

Astfel că le-au pus la dispoziția o linie telefonică cu tarif normal: 021/302.70.52 și 021/302.70.53.

Aici se pot consulta cu specialiști din Inspecția Muncii înainte să semneze contractul, pentru a evita abuzurile. Numerele pot fi apelate de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-18.00.

 

Citește și:

https://www.click.ro/vedete/romanesti/aici-muncesti-si-pleci-acasa-cu-o-gramada-de-bani

https://www.click.ro/news/extern/impresionant-lucratorii-romani-agricultura-au-fost-intampinati-ca-niste-eroi-marea

https://www.click.ro/news/national/doua-curse-charter-cu-muncitori-sezonieri-pleaca-spre-germania-de-la-iasi-au-fost

 

 
 
Loading...