”Grădinița de vară m-a salvat de bonă”

Ultima actualizare:

    Alina Fleancu este fericită că are unde să-și lase fetița. Astăzi a înscris-o la grădinița de vară ”Albinuțele” (fotografii:Dorin Constanda)
Alina Fleancu este fericită că are unde să-și lase fetița. Astăzi a înscris-o la grădinița de vară ”Albinuțele” (fotografii:Dorin Constanda)

Părinți, avem o veste bună pentru voi! În București, dar și în alte orașe din țară unele grădinițe de stat sunt deschise și peste vară. Nu sunt multe locuri, așa că e cazul să vă grăbiți cu înscrierea.

E vacanță, dar nu pentru toată lumea. Copiii ai căror părinți sunt ocupați și nu au cu cine sta acasă merg la grădiniță și pe timp de vară.

La ”Albinuțele”, din sectorul 6 al Capitalei, sună telefonul întruna. Este singura unitate de învățământ pentru preșcolari din sector care are porțile deschise și în perioada estivală.

”Vrem să acoperim 200 de locuri, iar cadrele didactice vor fi selectate din tot sectorul și vor fi plătite cu ora. Vor lua în jur de 800 de lei pe lună. În toată perioada, se vor face activități lejere”, ne-a spus Nicoleta Slavu, directoarea grădiniței.

Nu toți copiii sunt primiți aici, ci doar cei care frecventează deja grădinițele din sectorul 6.

Nicoleta Slavu, directoarea de la ”Albinuțele”, îi așteaptă pe copii din 18 iulie
Nicoleta Slavu, directoarea de la ”Albinuțele”, îi așteaptă pe copii din 18 iulie

”E minunat că am unde să-mi duc fetița. Grădinița de vară m-a salvat de bonă. Anul trecut, când n-am avut această oportunitate, a fost jale. N-am avut cu cine să o las”, mărturisește Alina Fleancu, 31 de ani.

Fetița ei, Ema, de 4 ani, este grupa mică la Grădinița 170 din sectorul 6, dar abia așteaptă să-și facă prieteni noi aici.

Se depune dosar pentru înscriere

Părinții interesați trebuie să vină la ”Albinuțele” ca să-și înscrie copilul sau la oricare altă grădiniță deschisă vara.

Dosarul conține aceleași documente, indiferent de locație: cerere de înscriere cu meționarea perioadei în care copilul va frecventa grădinița, copie după certificatul de naștere al copilului, copie după cartea de identitate a părinților, adeverință de salariat și adeverință de la grădinița unde este înscris copilul în baza de date.

În plus, se va aduce avizul medical, obținut cu cel mult trei zile înainte de a intra copilul în colectivitate.

15 lei hrana pe zi

La depunerea dosarului se va semna un contract educațional între grădiniță și părinți și se va achita contribuția pentru hrană.

La această grădiniță este de 15 lei pe zi pentru perioada solicitată.

”Se plătește contribuția pentru toată perioada 18 iulie, de când vom primi copiii, și până pe 31 de august, când se termină grădinița de vară. Vorbim despre un total de 480 de lei. În cazul în care copilul nu a frecventat zilnic grădinița, banii rămași vor fi returnați în septembrie”, anunță Slavu.

Înscrierile au loc până pe 11 iulie, între orele 9.30-14.30 le sediul grădiniței, din strada Centurii, nr.4. Pentru mai multe informații accesați site-ul www.gradinitaalbinutele.ro.

Grădinița „Albinuțele” se află pe strada Centurii, nr. 4
Grădinița „Albinuțele” se află pe strada Centurii, nr. 4

Alte unități de învățământ deschise în București

- În sectorul 1 sunt deschise grădinițele 156 și 206 cu program prelungit. În jur de 200 de copii vor frecventa cursurile pe timp de vară. Acestea vor funcționa în perioada 4 iulie - 26 august, de luni până vineri. În total, sunt nouă grupe de preșcolari. Taxa pentru hrană este de 15 lei pe zi.

- În sectorul 2 funcționează până pe 30 august Grădinița ”Steluța”, de pe Șos. Vergului. Taxa pentru hrană este de 16 lei pe zi.

- În sectorul 3 și 4 nu sunt deschise grădinițe de vară, toate fiind în reabilitare.

- În sectorul 5 sunt deschise patru grădinițe: Grădinița 269 cu cinci grupe, Grădinița Electromagnetica cu două grupe, Grădinița 268 cu două grupe și Grădinița 73 cu două grupe.  

Cum e în marile oraşe

- Iași. Este necesară o cerere de înscriere din timp, iar în funcție de cerere, toate grădinițele vor fi deschise prin rotație.

”Acest program funcționează foarte bine de patru ani. Este o inițiativă a Inspectoratului Școlar ca urmare a cererilor părinților. Aceștia pot solicita frecventarea oricărei grădinițe deschise, indiferent de zonă sau domiciliu”, ne-a informat Sabina Manea, de la Inspectoratul Școlar Iași.

- Brăila. În acest municipiu sunt foarte puține cereri pentru un program de vară în grădinițe pentru că multe mămici nu au locuri de muncă și sunt casnice ori șomere.

”Din păcate, în acest an abia am reușit să formăm o grupă de 15 copii. Deși funcționează în tot orașul 17 grădinițe, nu au fost cereri decât pentru 15 locuri, la grădinița nr.11”, ne-a declarat Dan Mihai Gheorghiță, inspector școlar general adjunct.

- Constanța. Sute de copii sunt înscriși la programul de vară.

”Sunt aproape 600 de cereri în fiecare an. Se pot înscrie toți copiii din anul școlar curent, iar în funcție de numărul de cereri rămân deschise 10 -12 unități, cu precizarea că cererea pentru luna iulie este mai mare decât în august”, ne-a spus Irinela Nicolae, inspector școlar pentru învățământ preșcolar.

- Cluj. ”În fiecare an, sunt înscriși circa 600 -800 de copii.

Grădinițele se închid pe rând, astfel încât în fiecare cartier să fie deschisă cel puțin o unitate pentru 1 - 2 grupe de copii.

Este necesară închiderea pe rând a grădinițelor pentru igienizare și pentru ca persoanlul să își poată lua concediile”, ne-a declarat Andreea Goldiș, de la Inspectoratul Școlar Cluj.

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net