Grevă generală la salinele Praid și Târgu Ocna! Minerii au oprit activitățile de exploatare a sării și de turism

Ultima actualizare:

    Salina Praid
Salina Praid

Minerii de la salinele Praid și Târgu Ocna au ajuns la capătul răbdării și au oprit întreaga activitate. Nemulțumiți că nu li se acordă voucherele de vacanță pentru anul 2019, aceștia au refuzat în ultimele zile să mai intre în mine, iar azi dimineață au sistat și activitatea de turism.

Liderul de sindicat de la Salina Praid, Kelemen Jozsef, a declarat, pentru Agerpres, că un număr de aproximativ 150 de angajaţi au declanşat un protest spontan, din cauza faptului că nu li se acordă voucherele de vacanţă pentru 2019, banii fiind dirijaţi pentru restructurare şi acordare de plăţi compensatorii la Exploatarea minieră Râmnicu Vâlcea.

”Ne-am oprit din cauză că în bugetul alocat anului 2019 s-a alocat suma pentru voucherele de vacanţă, dar s-a promovat o restructurare la Vâlcea (...) şi conducerea, împreună cu Consiliul de Administraţie, au hotărât să ia suma de vouchere şi să o pună în bani de restructurare, în bugetul rectificat. Şi de asta este nemulţumire, eu nu pricep, e vorba de 2.080 lei pentru un angajat, am făcut şi acum o grămadă de profit (...) şi nu ni se pare corect ca oamenii să sufere iar pentru această sumă infimă”, a precizat Kelemen Jozsef. Potrivit sursei citate, activitatea de exploatare a sării a fost sistată de câteva zile, iar marţi dimineaţa s-a oprit şi activitatea de turism, vizitatorii nemaiavând acces în baza turistică.

Nu au primit voucherele de vacanță

În grevă se află şi 230 de angajaţi ai Salinei Târgu Ocna, care au oprit activitatea de exploatare a sării, cea de turism, dar şi cea de extracţie de saramură. ”Am intrat în protest pentru că nu ni s-au respectat nişte drepturi bugetate, drepturile salariale, motivul fiind neacordarea de vouchere de vacanţă. Aprobarea lor depinde de Consiliul de Administraţie, care a fost convocat de trei ori săptămâna trecută, au avut termene până la 12 noaptea şi pur şi simplu nu se întrunesc, nu vor să voteze, nu ne bagă deloc în seamă. Motivul este faptul că 49% din acţiunile SALROM sunt deţinute de Fondul Proprietatea, deci privaţi, care, nefăcând cheltuieli, de genul voucherelor sau alte feluri de achiziţii, rămân cu banii necheltuiţi, deci banii sunt profit pentru ei la sfârşitul anului”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul de sindicat de la Salina Târgu Ocna, Dan Popa.

Proteste și la Ocna Dej și Slănic Prahova

”S-a ajuns la disperare, pentru că în afară de neacordarea de vouchere, multe alte drepturi sunt încălcate, nerespectate, oamenii nu sunt plătiţi cu trebuie, că fac producţie. În ultimii cinci ani, am depăşit de cinci ori profitul şi 200 de oameni, câţi suntem la Târgu Ocna au făcut, anul trecut, 100 miliarde lei vechi profit net, în procente, înseamnă un profit de 220%, ceea ce eu nu cred că mai face o firmă din România”, a arătat Dan Popa.

El a spus că, din cauza grevei de la Salina Târgu Ocna, activitatea Combinatului Borzeşti se desfăşoară la cotă de avarie, la acest combinat fiind livrată saramură de la câmpul de sonde extracţie saramură al Salinei Târgu Ocna.

Cei doi lideri de sindicat de la Praid şi Târgu Ocna au precizat că un protest spontan se desfăşoară şi la salinele Ocna Dej şi Slănic Prahova.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net