Gripa 2020. Virusul a ucis 16 români. Mai mulți elevi din Brașov, la spital după dezinfecție

Ultima actualizare:

    Numărul deceselor din cauza gripei a ajuns la 16
Numărul deceselor din cauza gripei a ajuns la 16

Gripa continuă să facă victime. Centrul Național de Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile a anunțat că a fost confirmat al 16-lea deces din cauza gripei. În același timp, polițiștii fac cercetări după ce mai mulți elevi de la o școală din Brașov au ajuns la spital cu iritații la ochi după o dezinfecție.

Medicii au avertizat faptul că vârful îmbolnăvirilor de gripă se va înregistra în luna februarie. Tot mai mai multe persoane au ajuns la spitale după ce s-au îmbolnăvit de gripă. Autoritățile iau măsuri pentru prevenirea gripei. Închid școli și grădinițe, acolo unde se depistează focare, iar în cele în care se țin cursuri se face dezinfecție.

O femeie de 82 de ani din judeţul Galaţi a murit din cauza gripei, acesta fiind cel de-al 16-lea deces cauzat de gripă confirmat în acest sezon, potrivit Centrului Național  de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Bătrâna avea mai multe afecţiuni cronice şi nu era vaccinată anti-gripal. Pacienta, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, a murit în 2 februarie.

În judeţul Galaţi, acesta este primul deces cauzat de gripă în acest sezon, fiind confirmate alte cinci cazuri. Este vorba despre doi bărbaţi de 33 şi 45 ani, ambii cu gripă cu virus A, o fetiţă de o lună, un elev de opt ani şi o femeie de 31 ani, cu virus gripal de tip B, potrivit news.ro .

În ceea ce priveşte stocurile de vaccin antigripal, de la debutul sezonului rece, în judeţul Galaţi au ajuns, în cinci tranşe, aproape 50.000 de doze, în stoc mai fiind circa 1.450 de doze.

Două cazuri noi de gripă în Bihor

Pe de altă parte, două cazuri noi de gripă s-au înregistrat în Bihor. Este vorba despre un orădean de 15 ani și o bihoreancă de 52 de ani, potrivit bihon.ro.

Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică Bihor spun că femeia (52 ani) nu era vaccinată antigripal și, în plus, are patologie asociată, adică mai suferă de hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip II și obezitate gradul I.

Băiatul de 15 ani a fost confirmat cu virus gripal tip B și a fost pus sub tratament simptomatic. Acum, adolescentul se simte mai bine. În acest sezon, s-au înregistrat până acum 11 cazuri de gripă, la nivelul județului Bihor.

De asemenea, conform rapoartelor medicale din 27 ianuarie  și până în 2 februarie, în Bihor au fost 8711 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în creștere față de săptămâna precedentă (5307 cazuri), valoarea fiind mai mare față de săptămâna similară din sezonul anterior (7362 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018/2019). Din cele 8711 cazuri au necesitat internare 162 cazuri.

Totodată, 1549 de bihoreni au făcut pneumonie și bronhopneumonie, numărul îmbolnăvirilor fiind în creștere față de săptămâna precedentă (1326 cazuri), dar mai mică față de valoarea din săptămâna similară din sezonul anterior (1609 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018/2019). Din cele 1549 cazuri au necesitat internare 268 cazuri.

Mai mulți elevi din Brașov, la spital după dezinfecție

Poliţiştii fac cercetări după ce, la o şcoală din municipiul Braşov, mai mulţi elevi au acuzat iritaţii la ochi, într-o clasă unde funcţiona o lampă cu ultraviolete pentru sterilizarea aerului, potrivit news.ro .

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Braşov, poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Braşov - Secţia 5 Poliţie Braşov s-au sesizat, miercuri, cu privire la un incident care a avut loc într-o unitate de învăţământ din municipiu.

"La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov s-a constituit echipă operativă formată din poliţişti de investigaţii criminale, ordine publică-proximitate, criminalişti şi lucrători din cadrul Serviciului Arme, care a stabilit faptul că mai mulţi elevi din ciclul gimnazial ar fi manifestat o stare de iritare la nivelul ochilor, în timp ce se aflau într-o sală de curs în care era amplasată o lampă cu ultraviolete pentru sterilizarea aerului”, au precizat reprezentanţii IPJ Braşov.

 Poliţiştii au întocmit dosar penal în care se fac cercetări pentru vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Incidentul a avut loc marţi, iar cinci elevi au avut nevoie de asistenţă medicală.

Numărul cazurilor de deces este mai mic față de perioada similară a anului trecut, pe 5 februarie 2019 înregistrându-se 82 de morți din cauza gripei. Însă medicii avertizează că virusul este foarte periculos. Cei 16 români uciși de virusul gripal, în acest sezon, nu erau vaccinați antigripal și avea și alte afecțiuni medicale.

Citește și: 

O femeie de 38 de ani bolnavă de gripă a murit la o zi după externare. Familia acuză medicii

Gripă 2020. Sfaturi ca să-i ferim pe copii

Cum deosebești gripa de raceală. Care sunt simptomele de gripă și cum trebuie să acționezi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net