Gripa atacă în forță! 33 de cazuri de infectări cu acest virus și un deces de la începutul sezonului

Ultima actualizare:

    Gripa a făcut noi victimefoto: captura Facebook
Gripa a făcut noi victimefoto: captura Facebook

Gripa din acest sezon a început să facă victime. Un bărbat din județul Dâmbovița a murit. Omul nu era vaccinat, iar virusul i-a fost fatal. În total, de la începutul sezonului gripal, în România au fost înregistrate 33 de cazuri de infecții cu gripă. Cele mai multe dintre acestea au fost cu virusul gripal B. Pe de altă parte, campania de vaccinare a dat roade. Peste 1,3 milioane de români au fost imunizați cu vaccin gratuit distribuit de Ministerul Sănătății.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 09-15 decembrie (săptămâna 50 din anul 2019), morbiditatea prin infecții respiratorii acute s-a încadrat în intervalul așteptat în această săptămână. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate scazută, înregistrându-se cazuri sporadice.

Mai multe infecții față de anul trecut

 La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 91.423, cu 0.6% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (90.895) și cu 6.3% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (85.976).

 Totodată au fost raportate la nivel național 177 cazuri de gripă clinică, mai puține comparativ cu cele raportate în săptămâna 50 din anul 2018 (266 cazuri).

Au mai fost raportate 8 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puține față de săptămâna precedentă și cu 3 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

Un deces din cauza gripei

 A fost comunicat primul deces confirmat cu virus gripal din sezonul 2019/2020. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 54 de ani, din jud. Dâmbovița, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale pre-existente, dar nevaccinat anti-gripal.

De la începutul sezonului au fost confirmate 33 cazuri de gripa:

  • 5 cazuri gripa cu virus AH3
  • 4 cazuri gripa cu virus AH1
  • 3 cazuri gripa A nesubtipat
  • 21 cazuri gripa cu virus B

Până la data de 15.12.2019 au fost vaccinate antigripal 1.339.650 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănatății.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății la vaccinarea antigripală au prioritate următoarele categorii de pacienți:

În sezonul gripal trecut, în România s-au înregistrat aproximativ 2.300 de cazuri de gripă şi 199 de oameni au murit din această cauză. 

Citește și: 

Gripa 2019. În România a fost declarată epidemie

Vaccin antigripal 2019. Când se face, cât costă și unde îl găsim

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net