Guvern "Grindeanu 2" sau moţiune de cenzură?

Ultima actualizare:

    Şeful PSD Liviu Dragnea  şi şeful Guvernului Sorin  Grindeanu pur şi simplu  nu se mai suportă
Şeful PSD Liviu Dragnea şi şeful Guvernului Sorin Grindeanu pur şi simplu nu se mai suportă

Meci demn de un film de acţiune la vârful politicii. Şeful PSD, Liviu Dragnea, vrea să scape de premierul pe care chiar el l-a promovat în funcţie. Sorin Grindeanu l-a luat pe „nu” în braţe, aşa că scandalul e la cote maxime. Click! vă spune scenariile posibile pentru perioada imediat următoare.

Sunt zile de foc la Bucureşti. Politicienii se întrec în decizii pe care puţini le înţeleg. După şedinţa furtunoasă de miercuri seară, 14 iunie, premierul Sorin Grindeanu a anunţat că nu îşi dă demisia din acestă funcţie. Liviu Dragnea i-a reproşat neîndeplinirea mai multor puncte din programul de guvernare.

Joi dimineaţă, 15 iunie, toţi miniştrii din Cabinetul său şi-au depus demisiile la Secretariatul General al Guvernului (SGG). Sorin Grindeanu nu a stat cu mâinile în sân, deşi a fost exclus din partid: a avut întâlniri importante, cu oficiali europeni, apoi l-a numit pe Victor Ponta în funcţia de şef al SGG, adică chiar acolo unde sunt depuse demisiile Cabinetului Grindeanu. Va avea 15 zile la dispoziţie pentru a le semna şi a le trimite la Administraţia Prezidenţială, pentru ca apoi să fie publicate în Monitorul Oficial. Ce urmează? Iată ce scenarii posibile sunt.

Demisia

Sorin Grindeanu îşi dă demisia din funcţie. În acest caz, alianţa PSD – ALDE poate merge la preşedintele Iohannis cu altă propunere de premier, iar criza politică se încheie pentru moment. Ar trebui să se grăbească, pentru că săptămâna viitoare preşedintele Iohannis va fi plecat din ţară, scrie news.ro. 

Premierul găseşte alţi colegi de partid care vor să devină miniştri în Guvernul Grindeanu 2. Actualul premier poate merge la Palatul Cotroceni cu lista noilor demnitari, iar preşedintele nu ar avea pârghii legale să le refuze. 

Moţiune de cenzură

Comitetul Executiv Naţional (CExN) a luat decizia de a depune moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Asta înseamnă că săptămâna următoare ar putea fi depusă moţiunea, iar în termen de 8 zile să fie votată, potrivit regulamentelor. Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în Parlament, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari. Nu este clar cum se vor poziţiona PNL, USR, PMP, UDMR şi minorităţile naţionale. 

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net