Guvernul Orban în pericol de a nu fi învestit. Pro România nu îl votează

Ultima actualizare:

    Ludovic Orban trebuie să facă rost de parlamentari pentru a suplini refuzul Pro România de a-l vota
Ludovic Orban trebuie să facă rost de parlamentari pentru a suplini refuzul Pro România de a-l vota

Președintele Pro România, Victor Ponta, a distrus miercuri speranțele lui Ludovic Orban de a forma un guvern. Ponta a declarat după discuțiile cu premierul desemnat Ludovic Orban, că parlamentarii Pro România nu vor vota Guvernul PNL.

„Nu cred că era o surpriză nici pentru domnul Orban. Suntem un partid nou, în creștere, suntem singurul partid care mai apără interesele oamenilor de centru stânga. Din acest motiv nu vom susține un guvern de dreapta”, a spus președintele Pro România la ieșirea de la negocierile cu PNL. Pro România a fost ultimul partid care a negociat cu PNL sprijinul pentru formarea unui guvern.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că parlamentarii din formațiunea pe care o conduce vor vota cabinetul Orban. Prețul? Acceptarea de către Ludovic Orban a 12 condiţii pe care ALDE le impune pentru susţinerea noului guvern. Printre acestea se numără formarea unui guvern monocolor, menţinerea cotei unice de impozitare, dar şi o restructurare guvernamentală. Totodată, ALDE cere reţinerea de a mai da ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei, dar şi continuarea proiectelor în curs de derulare în infrastructură.

UDMR dă”șanse bune”Guvernului Orban

Kelemen Hunor a afirmat după negocierile purtate cu premierul desemnat Ludovic Orban, că sunt”șanse bune”ca Uniunea să susțină guvernul pentru că este nevoie de adoptarea rapidă a bugetului  pe 2020. Președintele UDMR a spus că decizia finală a maghiarilor din  Parlament va fi luată după ce vor ști care sunt  membrii Guvernului  și programul de guvernare.

PMP s-a supărat pe PNL

Președintele PMP, Eugen Tomac a anunțat că formațiunea sa ar fi vrut să sprijine Guvernul PNL și urma să primească posturi, printre care și un minister nou înființat, al Relației cu Republica Moldova. Marți însă, Tomac ar fi aflat că oferta a fost retrasă pentru că alte partide au anunțat că sprijină doar un guvern PNL.”Colegii mei o să stabilească dacă mai sprijinim Guvernul Orban sau nu”, a transmis supărat Tomac.

Dan Barna”foarte aproape de susținerea”Guvernului Orban

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, marţi, că probabil spre finalul săptămânii, după ce va vedea lista membrilor Guvernului, va lua "o decizie finală de susţinere a învestiturii acestui guvern"."Am ajuns la un acord, a avut loc o strângere de mână, bineînţeles urmând să vedem şi lista miniştrilor", a spus Barna, menţionând că "suntem foarte aproape de această susţinere". Șeful USR a susținut conform digi24.ro, că sunt ”şanse rezonabile” ca Guvernul Orna să fie învestit de la prima încercare. USR vrea alegeri pentru primari în două tururi, un calendar pentru alegeri anticipate și anularea recursului compensatoriu.

Calendarul învestirii noului guvern

Premierul desemnat Ludovic Orban vroia să meargă joi cu lista de miniștri și cu programul de guvernare în Parlament. Acum, dat fiind refuzul Pro România, Orban trebuie să se reorienteze. Oricum el are joi, o întâlnire programată cu președintele Klaus Iohannis, pentru analiza stadiului negocierilor pentru votul de învestitură, lista de miniștri și programul de guvernare, potrivit informațiilor Digi24. De asemenea tot  joi va avea loc o ședință a conducerii liberalilor, pentru a se stabili noua tactică în urma refuzului partidului condus de Victor Ponta. Premierul desemnat are un termen de 10 zile pentru a prezenta Parlamentului lista noului guvern, dar specialiștii au păreri împărțite despre termenul în care trebuie votat acesta. Orban a spus că ar vrea ca luni să fie discutat în Birourile Permanente ale celor două camere ale Parlamentului calendarul privind audierea miniștrilor, care ar trebui să intre la comisiile pe domenii în aceeași zi sau cel târziu marți.”Miercuri(nr.red 30 octombrie) ar trebui să aibă loc votul de învestitură. Eu așa o să propun”, a anunțat Orban. Surse din interiorul PNL, au declarat pentru Mediafax, că prim-ministrul desemnat, Ludovic Orban, se bazează până în acest moment că 218 de aleşi îi vor da votul de învestitură. De unde sunt aceștia? Ei bine 95 de voturi sunt de la PNL, 30 de la UDMR, 40 de la USR, 20 de la ALDE, 18 de la PMP, precum şi 15 voturi de la minorităţi

Citiți și

Totul despre premierul desemnat Ludovic Orban. Cum arată și cu ce se ocupă soția liberalului

Ludovic Orban, prim-ministrul desemnat de Klaus Iohannis

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net