Hai să-i ajutăm pe micuți! Un incendiu a distrus agoniseala unei familii cu zece copii

Ultima actualizare:

    Mona Veghenie și nouă dintre cei zece copii ai familieiFotografii: monitorulsv.ro
Mona Veghenie și nouă dintre cei zece copii ai familieiFotografii: monitorulsv.ro

Ce pacoste pe capul lor! O familie sărmană din comuna suceveană Râşca are nevoie de ajutor. Anexele gospodăriei în care se afla toată agoniseala părinţilor au luat foc, iar cei zece copii ai familiei au rămas fără alimente, haine, rechizite şi jucării. Cine dorește să facă o faptă bună le poate oferi sprijin prichindeilor.

Mona şi Marian Veghenie sunt părinţii celor zece copii cu vârste cuprinse între şapte luni şi 18 ani. Familia trăieşte într-o casă sărăcăcioasă, la marginea comunei Râşca (Suceava). Cele 12 suflete înghesuite în doar două camere au primit săptămâna trecută o nouă lovitură de la viaţă. Anexele gospodăriei, un grajd şi o magazie, s-au făcut scrum, în urma unui incendiu izbucnit pe 24 mai. Din fericire, focul nu a cuprins şi locuinţa. În magazie se afla însă mai toată agoniseala celor doi soţi. Hainele şi rechizitele copiilor, frigiderul, maşina de spălat, alimentele şi o betonieră – toate au fost mistuite de flăcări.

Mona şi Marian au crescut prin orfelinate, așa că și-au dorit mult să-şi întemeieze propria familie și să-i ferească pe copii de lipsurile pe care le-au îndurat ei. Sunt oameni harnici, însă au avut întotdeauna dificultăţi financiare. Deşi ei duc o viaţă austeră, casa este mereu curată.

"Îmi pare rău că au ars cărțile de școală"

Cei 12 membri ai familiei Veghenie trăiesc dintr-un ajutor social de 400 de lei şi din alocaţiile copiilor, scrie adevarul.ro. Marian lucrează cu ziua la pădure, iar fiul său cel mare îl ajută de fiecare dată. Băiatul a renunţat la şcoală când era în clasa a VIII-a, doar ca să-şi sprijine familia. Fraţii săi mai mici sunt elevi şi au mare drag de carte. O dovedesc medaliile şi diplomele care stau la loc de cinste în casă. Ana-Maria are 9 ani, este în clasa a II-a şi învaţă cel mai bine dintre toți frații. Puștoaica a pierdut în incendiu şi haine, şi jucării, însă nu asta o doare cel mai mare. „Îmi pare rău că au ars cărţile de şcoală”, oftează micuț

"Îmi doresc o rochiță, nu contează culoarea"

Și Valentina are nevoie de rechizite. Ea are 11 ani, este în clasa a III-a şi cunoaşte cel mai bine o lecţie: dacă n-ai carte, n-ai parte. Din cauza problemelor cu care se confruntă familia, copila s-a maturizat repede. Valentina mărturisește că-i este greu să locuiască în doar câţiva metri pătraţi. Maia, în vârstă de 6 anișori, este supărată pentru că toate rochiţele, la care ținea ca la ochii din cap, i-au ars în incendiu. „Am avut rochițe, dar au luat foc. Îmi doresc măcar una, nici nu contează culoarea”, se confesează ea.

Cum pot fi sprijiniți

Acum, când cursurile se țin online, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, frații Veghenie se descurcă mai greu. Familia are un singur telefon inteligent, pe care copiii îl folosesc pe rând. Mona și Marian se străduiesc să treacă peste greutăţi, dar nu o pot face singuri şi au mare nevoie de ajutor. Le-ar trebui haine, alimente, un frigider, o maşină de spălat, pilote, perne și pături. Mugurel Duceag, director al departamentului de securitate la Ekipa - Pază şi Protecţie, a iniţiat pe Facebook o campanie umanitară pentru a sprijini familia greu încercată. Cei care pot şi vor să dea o mână de ajutor pot lua legătura, la telefon, cu Mugurel Duceag, la numărul 0740.517.410, sau cu mama copiilor, la numărul 0756.931.622. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net