Odek e spaima contrabandiştilor de ţigări! În 2015, primul său sezon de “pradă”, câinele-lup de la Inspectoratul de Poliţie Neamţ a descoperit 170.000 de ţigarete (8.500 de pachete) fără timbru. De câteva zile, Odek are propria maşină de serviciu şi e gata să facă noi capturi.


Cadou special pentru ciobănescul belgian din varietatea Malinois: o maşină nou-nouţă. Câinele-lup, care face echipă cu agentul şef adjutant Doru Cătălin Constantin (conductor), e campion la în raziile pentru detectarea tutunului.
Înainte de Paşte, în dotarea IPJ Neamţ a intrat un autovehicul Dacia Dokker Van, neinscripţionat, achiziţionat printr-un finanţat de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). „Autovehiculul este dotat cu două cuşti pentru transportul câinilor de serviciu având specializare în detectarea produselor din tutun. Până acum, Odek era preluat în misiuni cu maşinile cu care se deplasau şi colegii noştri”, a explicat, pentru adevarul.ro, subinspectorul Elena Bulgărea, de la IPJ Neamţ.   

Odek a devenit celebru după ce, în martie, a primit distincţia „Poliţistul anului 2015”, pentru faptele de vitejie de anul trecut. Ciobănescul belgian a fost mai întâi câine de urmă. „Are vârsta de cinci ani şi a fost donat Poliţiei de către colegul nostru Doru Cătălin Constantin”, povesteşte subinspectorul Bulgărea. “În perioada 2011-2014, Odek însoţea în misiuni patrulele Biroului de Ordine Publică din Poliţia Roman. Ciobănescul a urmat apoi, la Sibiu, cursul de detectare a produselor din tutun, iar din decembrie 2014 a devenit singurul câine cu această specializare la IPJ Neamţ”, îl laudă Bulgărea pe patruped.

În 2015, câinele poliţist Odek a “mirosit” 170.000 de ţigarete introduse ilegal în ţară. Numai într-o zi, pe 19 iunie, câinele i-a lăsat cu buza umflată pe contrabandişti, după ce a depistat aproape 80.000 de ţigări (4.000 de pachete), netimbrate sau cu timbru fiscal aparţinând Republicii Moldova, ascunse printre tarabele din Piaţa Centrală din Piatra Neamţ.  

Vezi articolul complet pe adevarul.ro!

Loading...