Haos din cauza ploii îngheţate. Imaginile prăpădului

Ultima actualizare:

    În Bucureşti, muncitorii au lucrat întreaga zi pentru a îndepărta crengile căzute pe şoseleFotografii: BLITZ/ Florin Şuler/ Inquam PHoto/ Ana Maria Şimon
În Bucureşti, muncitorii au lucrat întreaga zi pentru a îndepărta crengile căzute pe şoseleFotografii: BLITZ/ Florin Şuler/ Inquam PHoto/ Ana Maria Şimon

România a fost dată peste cap de vremea severă. Ploaia îngheţată a făcut prăpăd atât în Capitală, cât şi în ţară. Aproape 1.000 de copaci rupţi au căzut peste maşini, pe străzi şi trotuare, pe şine de cale ferată şi tramvai, afectând circulaţia.

Sudul ţării a fost în pană de energie electrică, iar zeci de oameni au ajuns la spital cu fracturi, după ce au căzut pe gheaţă.

Peste 800 de copaci căzuţi

Ieri dimineaţă, Bucureştiul arăta ca după bombardament. Trotuarele erau pline de crengi, sute de copaci erau rupţi, căzuţi peste maşini, peste stâlpii de electricitate sau peste şinele de tramvai.

Circulaţia mijloacelor de transport în comun a fost afectată. Ba mai mult, două persoane au fost rănite grav de crengile copacilor care s-au rupt. Alţi zeci de oameni care s-au aventurat pe trotuarele transformate în patinoare au ajuns la spital cu fracturi. Pompierii au fost solicitaţi de peste 900 de ori şi au lucrat toată ziua să îndepărteze crengile. La nivel naţional, s-a intervenit pentru degajarea a peste 800 de copaci.

16 judeţe afectate

În cursul zilei de sâmbătă, vremea a afectat 16 judeţe (Arad, Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vâlcea) şi municipiul Bucureşti, unde efectivele MAI au intervenit pentru deblocarea autovehiculelor, degajarea copacilor, stâlpilor de electricitate, degajarea zăpezii de pe carosabil şi împrăştierea de materiale antiderapante”, se arată într-un comunicat MAI.

Peste 157.000 de gospodării fără electricitate

180 de localităţi din 17 judeţe (Argeş, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Hunedoara, Dolj, Gorj, Giurgiu, Mehedinţi, Teleorman, Tulcea şi Vâlcea) au rămas fără curent electric din cauza cablurilor care au cedat sub greutatea gheţii.

Trafic închis pe autostrăzi

Circulaţia rutieră pe A3 Bucureşti – Centura Capitalei şi A2 Lehliu – Drajna a fost închisă ieri în prima parte a zilei pentru toate categoriile de autovehicule din cauza ploii îngheţate care a produs polei.

Totodată, au fost afectate 6 drumuri naţionale şi 16 drumuri judeţene. Potrivit news.ro, CNAIR a acţionat cu 454 de utilaje, fiind utilizate 1.390,2 tone de material antiderapant şi 30,4 tone de clorură de calciu.

Trenurile şi avioanele au avut întârzieri

Copacii au căzut şi pe şinele de cale ferată, astfel că magistrala CF 900 între staţiile Valea Albă şi Drobeta Turnu Severin (MH) a fost închisă temporar din cauza căderilor de copaci.

Trenurile au ajuns la destinaţie cu întârzieri de sute de minute, cea mai mare întârziere, de 240 de minute, având trenul care trebuia să ajungă în Bucureşti de la Ploieşti. Traficul aerian s-a desfăşurat şi el cu dificultate, fiind semnalate întârzieri de 40-50 de minute din cauza realizării operaţiunilor de degivrare. Situaţia a fost semnalată atât de pasagerii nemulţumiţi, cât şi de TAROM: „Dragi pasageri, din cauza vremii (freezing rain) unele zboruri sunt întârziate”. 

Potrivit adevarul.ro, europarlamentarul Siegfried Mureşan a scris pe pagina sa de Facebook că a fost nevoit să stea două ore şi jumătate blocat în avion. Tot în mediul online au apărut şi mesaje în   angajaţii care degivrează avioane sunt descrişi ca nişte eroi. “Priviţi ce se depune pe orice suprafaţă a aeronavei, de la fuselaj, până la motoare. Exact ce se depune pe maşină, doar că aeronavele nu se curăţă cu racleta. Procesul poate dura şi 40 de minute, iar dacă aeronava nu decolează în maximum 20-30 de minute după ce a fost curăţată, trebuie să se întoarcă pentru o nouă degivrare”, scrie Ioana Galan. 

Sistemul RO-ALERT, activat pentru bucureşteni

Ieri, autorităţile au transmis un mesaj prin sistemul RO-ALERT prin care cereau oamenilor să evite să folosească numărul unic de urgenţă 112 pentru a semnala copaci căzuţi, cu excepţia cazurilor în care s-au înregistrat victime. Asta deoarece avalanşa de telefoane supraaglomerează sistemul 112.

Zeci de turişti blocaţi la Rânca

În ultimele zile, a nins neîncetat la Rânca, iar stratul de zăpadă de pe acoperişurile pensiunilor şi hotelurilor a ajuns la un metru. Pentru a nu ceda sub greutatea zăpezii, proprietarii s-au urcat pe clădiri să le cureţe, precizează stirileprotv.ro.

Zeci de turişti sunt blocaţi, numai într-o pensiune aflându-se 30 de persoane care nu mai pot pleca la drum.

Nu au lipsit accidentele

În judeţul Hunedoara, în localitatea Aninoasa, din cauza cantităţii mari de zăpadă, o porţiune din acoperişul unui bloc de locuinţe s-a prăbuşit, fisurând o conductă de gaze. Preventiv, au fost evacuate 26 de persoane şi s-a intervenit pentru oprirea furnizării cu gaz metan. În Giurgiu, pe Autostrada A2, din cauza unui copac căzut pe carosabil, s-a produs un accident în care a fost implicat un microbuz cu 14 pasageri. Două victime au ajuns la spital.

Codul galben de polei, valabil până azi la ora 10.00

Avertizarea de polei valabilă iniţial până sâmbătă a fost extinsă până duminică, ora 10.00, vizate fiind judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi Bucureşti-Ilfov.  Aici vor fi depuneri semnificative de gheaţă şi se va forma polei. Trecător se vor semnala precipitaţii slabe sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare. La munte vor fi intensificări ale vântului şi ninsori. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image
actualitate.net
image
actualitate.net