Haos la pompe! Prețul carburanților va exploda

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Cu cel puțin un leu plătim azi mai mult pentru carburanți față de vara anului trecut. Iar scumpirile par că de abia încep. Mai ales că prețul petrolului a crescut cu 50% în ultimele șase luni și nu a apucat să se reflecte încă la pompe!

Preţul petrolului a crescut cu 50% în ultimele şase luni şi a atins pragul psihologic de 70 de dolari pe baril, iar tendinţa s-ar putea menţine cel puţin în primul trimestru al anului, spun specialiștii. Carburanții sunt deja cu aproape un leu pe litru mai scumpi decât astă-vară, scumpire determinată în principal de creşterea accizei la carburanţi.

Cotaţiile internaţionale ale petrolului au atins, în ultimele săptămâni cele mai ridicate niveluri din ultimii trei ani, de la sfârşitul anului 2014. Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a crescut cu 56% de la minima anului trecut, de 44,82 dolari pe baril, atinsă în luna iunie, şi a atins 70 de dolari pe baril luni, 15 ianuarie. De la începutul acestui an, petrolul s-a scumpit cu 13%.


    La Petrom, cea mai ieftina benzină costa marți 5,40 lei/litruFoto: Florin Șuler
La Petrom, cea mai ieftina benzină costa marți 5,40 lei/litruFoto: Florin Șuler

Veștile sunt cum nu se poate mai proaste pentru șoferi, care vor fi nevoiți să suporte prețuri tot mai mari la pompe. Asta după ce am simțit deja pe pielea noastră impactul creşterii taxelor. Un plin de motorină de 50 de litri este acum cu 47 de lei mai scump decât acum şase luni, potrivit estimărilor.

Astfel, potrivit datelor Comisiei Europene din 8 ianuarie 2018, preţul mediu al benzinei a ajuns la 5,26 lei/litru, în creştere cu 74 de bani faţă de nivelul din 3 iulie 2017, iar preţul mediu al motorinei a urcat la 5,36 lei/litru, cu 93 de bani mai mult decăt la jumătatea anului trecut.

Dar scumpiri sunt de la o zi la alta. Reporterii Click! au luat pulsul la pompe în 8 ianuarie și o săptămână mai târziu, marți, 16 ianuarie. Cel puțin 8 bani diferență, la aceleași pompe! Cele mai ieftine sortimente se vindeau marți în stațiile Petrom și Lukoil: 5,40 lei, respectiv 5,42 lei litrul de benzină și 5,51, respectiv 5,52 – motorina, în creștere de la 5,32, respectiv 5,35 lei benzina și 5,43 – 5,45 lei motorina – cât erau săptămâna trecută.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net