Are 51 de ani şi o carieră strălucită în Germania. Este la vârsta la care alţii se gândesc la pensie, însă lui nu-i şade-n fire. Dan Moldovan vrea să se recalifice: a lăsat stomatologia pentru a se apuca de ...actorie. Celebrul actor Gerard Depardieu i-a fost şi coleg şi pacient.


Sibianul avea puţin peste 20 de ani când a decis să părăsească România. Visa la o meserie care să-l facă „om mare" - cum îi place să spună - iar Germania părea locul ideal în care să o practice. Toate au mers strună, Dan Moldovan a terminat studiile superioare, iar băncile nemţeşti s-au întrecut să-i ofere sprijin absolventului de Stomatologie.

L-au împrumutat cu 250.000 de mărci să-şi deschidă un cabinet particular. „A mers atât de bine, că în cinci ani am achitat împrumutul şi mi-au mai şi rămas bani. Dumnezeu m-a ajutat şi acum am tot ce îmi doresc", spune Dan Moldovan. Viaţa în huzur, traiul tihnit şi lipsit de griji nu îl mulţumesc însă pe românul nostru. Fire activă, încearcă mereu să-şi depăşească limitele. Şi chiar îi iese...

Românul a jucat alături de Depardieu în „Condamnat la viaţă”

CLIIMA20131108_0092_1.jpg

Dan Moldovan păstrează cu drag fotografiile cu Gerard Depardieu (Fotografii: Călin Radu)

Aşa a ajuns să joace acum în filme, cot la cot cu actori de mare calibru. „Din întâmplare. Am fost la un casting pentru un film cu Gerard Depardieu, care se turna în România. «Condamnat la viaţă» se numeşte. Aveau nevoie de figuranţi... Dar când m-au văzut, le-o fi plăcut, că a sărit regizorul: «Române, tu eşti ofiţerul meu german». Ştiam şi limba. Şi am jucat cu Depardieu. Ne-am împrietenit..."povesteşte Dan Moldovan.

Bărbatul îşi aminteşte chiar şi câteva momente amuzante de pe platoul de filmare de la Sighişoara. La un moment dat, pe marele Depardieu l-au apucat durerile de măsea şi nu se mai putea ţine de rol.

Medicul stomatolog s-a reorientat spre lumea filmului

CLIIMA20131108_0093_1.jpg

Dan Moldovan păstrează cu drag fotografiile cu Gerard Depardieu (Fotografii: Călin Radu)

Echipa a decis să oprească filmările, pentru a-l transporta pe actor la Bucureşti, la tratament. Atunci a intervenit Dan Moldovan şi a salvat filmările, odată cu dintele lui Depardieu. „Le-am zis: «Mă, unde îl duceţi voi p-ăsta la Bucureşti? Da ce, aici nu avem cabinete?» Şi m-am dus eu în oraş să rezolv. Am închiriat un salon cu 100 de euro şi personal l-am tratat. I-am scos nervul... S-a bucurat, că nu a mai pierdut timpul cu drumul la Capitală.

De atunci, suntem prieteni. De câte ori mă vede, strigă la mine  «Mon amie!» şi arată cu degetul la măsea", spune amuzat Dan Moldovan. Regizorii filmului au fost atât de încântaţi de talentul românului, încât i-au propus un rol important în urmărul film pe care îl vor turna. „Va fi un film cu Dracula, iar eu voi fi primarul unei comune din Ardeal. Abia aştept să revin în ţară cu ocazia asta", ne-a mărturisit stomatologul devenit, peste noapte, actor.

Click! Spune

Gérard Xavier Marcel Depardieu (65 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuţi actori francezi. A câştigat mai multe premii, incluzând câte o nominalizare pentru cel mai bun actor la Academy Award şi la premiile Bafta (1992) şi o alta la Oscar (1991). Nemulţumit de politicile fiscale din propria ţară, Depardieu a renunţat la cetăţenia franceză şi a primit, de la Moscova, cetăţenie rusă.

 
 
Loading...