Românii nu au renunţat masiv la Pilonul II de pensii private. Doar câteva sute de persoane din aproape 7,5 milioane de români care cotizează la pensia privată au făcut cereri de încetare a plăţilor şi transferul lor către Pilonul I. 3,75% din CAS a putut fi trasferat la stat din 12 martie 2019, după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 114.


Numărul românilor care au cerut încetarea plăţilor contribuţiilor la Pilonul II de pensii este foarte redus. Potrivit informațiilor primite de Click! de la președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat (APPR), Radu Crăciun, în cele nouă luni în care Ordonanţa de Urgenţă 114 a fost în vigoare, 500 de persoane s-au mutat cu toată contribuția la pensie la stat.

Conform Ordonanţei de Urgenţă 114, cei care au cotizat cel puţin cinci ani au putut solicita încetarea plăţilor la pensia privată şi transferul banilor către sistemul public de pensii, fără ca banii acumulați în contul personal să se piardă.Banii lor vor fi reinvestiți până când vor împlini vârsta de pensionare.

Banii din Pilonul II nu mai pot fi transferați la pensia de stat

Din 9 ianuarie 2020, mutarea banilor de pensie privată de la Pilonul II la sistemul pensiilor de stat a fost eliminate. În acest sens a fost data Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 1/2020.

Pentru a-şi motiva decizia, reprezentanţii Executivului au explicat că opţiunea mutării banilor s-a dovedit a fi inutilă.

În prezent, aproximativ 7,5 milioane de români contribuie la Pilonul II. Cel mai tânăr are 28 de ani, iar cel mai vârstic 56 de ani, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară.

  

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/nu-te-mai-poti-muta-de-la-pilonul-ii-la-pilonul-i

https://www.click.ro/news/national/pilonul-ii-de-pensii-private-2020-cati-bani-au-strans-romanii-conturi

https://www.click.ro/news/national/cat-de-sigure-sunt-de-fapt-pensiile-private-din-romania-poti-sa-pierzi-banii

 
 
Loading...