Iată cele mai bune metode de examinare a sistemului osos!

Ultima actualizare:

Oasele se pot îmbolnăvi fără simptome, de aceea cele mai multe persoane merg la medic doar atunci când apare durerea. nvestigaţiile sunt recomandate şi când coloana se curbează, când e sub forma literei S sau dacă ai lipsă de calciu în organism, situaţie care te predispune la boli osoase, conform ghidului “Toate analizele medicale pe care le faci într-o viaţă”.

Osteodensiometria diagnostichează osteoporoza

Una din două femei şi unul din cinci bărbaţi prezintă în cursul vieţii cel puţin o fractură cauzată de osteoporoză. O simplă analiză, osteodensiometria, te ajută să depistezi din timp această afecţiune şi să o tratezi corect. Osteodensitometria este folosită pentru măsurarea densităţii minerale osoase, fiind cea mai bună metodă pentru a depista pierderea de masă osoasă. De asemenea, analiza evaluează şi răspunsul tratamentului în caz de osteoporoză. Această boală se caracterizează prin reducerea masei osoase şi prin deteriorarea structurii ţesutului, ceea ce duce la rezistenţă mai slabă, crescând riscul de fracturi. 

O metodă nedureroasă 

Densitatea minerală osoasă poate fi calculată cu ajutorul unui aparat numit osteodensitometru. Cel mai modern tip de osteodensitometru este cel care foloseşte ca principiu de măsurare absorbţia unui fascicul de radiaţii X cu două niveluri de energie (DEXA). Practic, razele X de intensităţi diferite străbat osul, permiţând aprecierea gradului de scădere a densităţii osoase. Acest test nu necesită o pregătire prealabilă şi este o metodă nedureroasă.

Analiza poate fi folosită pentru a calcula densitatea minerală osoasă din diferite zone ale corpului: coloana vertebrală lombară, şold, antebraţ. Pentru fiecare zonă scanată, datele furnizate de aparat sunt: conţinutul mineral al osului (BMC), densitatea minerală osoasă (BMD) şi indexul de omogenitate osoasă (BHI).

Cum interpretezi rezultatul

Rezultatul arată diferenţa între densitatea minerală osoasă a pacientului şi valoarea de referinţă măsurată la adultul tânăr, în acelaşi loc. Valoarea de referinţă aleasă corespunde aşa-numitei mase osoase de vârf – capitalul osos maxim, atins la sfârşitul perioadei de dezvoltare a tânărului adult. 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în cazul unui os sănătos aparatul trebuie să indice o valoare peste -1,0. Dacă densitatea minerală este între -1,0 şi -2,5, se pune diagnosticul de osteopenie, primul pas către osteoporoză. Valorile care depăşesc -2,5 indică instalarea osteoporozei.

Radiografia vede toate afecţiunile osului

Radiogarfiile pot reda imaginea tututor oaselor din corp, de aceea cu ajutorul lor pot fi diagnosticate toate bolile oaselor, de la osteoporoză, la cancer osos, artrită, boala Paget, rahitism, fracturi, luxaţii, până la deformări ale coloanei şi infecţii osoase. Preţul unei astfel de investigaţii cu raze X este cuprins între 45 şi 200 de lei, în funcţie de tipul acesteia.

Cui se recomandă 

Osteodensitometria se recomandă tuturor femeilor după instalarea menopauzei. Cel mai frecvent, analiza se face la nivelul şoldului, care este cel mai expus fracturării de natură osteoporotică. Fumătorii şi cei cu boli cronice care primesc tratament cortizonic sunt cei mai predispuşi riscului de a suferi de această afecţiune.

Click! spune

Preţul osteodensiometriei este cuprins între 50 şi 200 de lei, în funcţie de tipul acesteia şi de clinica unde are loc investigaţia. Scheletul unui adult este format din aproximativ 206 oase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net