Iată la câte zile de concediu ai dreptul și când primești bani pe ele!

Ultima actualizare:

    Românii se pot bucura concediu de odihnă cel puțin 20 de zile pe an Foto:123RF
Românii se pot bucura concediu de odihnă cel puțin 20 de zile pe an Foto:123RF

Suntem la început de an și toți angajatorii vor ca perioada concediilor de odihnă să fie planificată. Trebuie să știți că fiecare salariat are dreptul la cel puțin 20 de zile, iar dacă nu sunt luate la timp vor fi raportate în următoarele 18 luni.

- Fiecare salariat este îndreptățit să primească, în cursul unui an, un concediu de odihnă de cel puțin 20 de zile lucrătoare;

-Totodată, cei care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii și tinerii de până în 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare.

Acesta se efectuează, potrivit  legislației în domeniu, în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator, după ce fiecare salariat a fost consultat.

Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor;

-Înainte cu cinci zile de plecarea în concediu a salariaților, patronul este obligat să le achite acestora o indemnizație de concediu.

Aceasta reprezintă media zilnică a veniturilor primite de angajați în luna în care ei efectuează concediul, multiplicată cu numărul zilelor de concediu;

Salariații pot lua și concediu fără plată

-De asemenea, salariații au dreptul și la 30 de zile de concediu fără plată. Acestea se acordă o singură dată pentru pregătirea și susținerea diplomei în învățămânul superior, seral și fără frecvență sau pentru rezolvarea unor situații personale.

Totodată, salariatele care au în îngrijire copii în vârstă de până la doi ani, beneficiază, în afara concediului legal plătit, de concediu fără plată, timp de un an; 

-Codul Muncii mai prevede că salariații au dreptul la două zile consecutive de repaus săptămânal, care se acordă, de regulă, sâmbăta și dumnica. Când activitatea de la locul de muncă nu poate fi întreruptă în aceste zile, repausul săptămânal va fi acordat în timpul săptămânii sau cumulat pe perioadă mai mare;

-Totodată, salariații au dreptul și la zile de sărbătoare legală. Astfel, 30 noiembrie, 1 Decembrie, prima și a doua zi de Crăciun, 1 și 2 ianuarie, 24 ianuarie, prima și a doua zi de Paști, 1 Mai, 1 iunie, 15 august și Rusaliile sunt zile nelucrătoare.

De asemenea, cei care aparțin altor culte religioase au dreptul la două zile libere pentru fiecare dintre sărbăorile religioase anuale;

Liber pentru căsătorie și decese în familie

-Și evenimentele deosebite din familie sunt luate în calcul atunci când vine vorba de libere. Astfel, pentru căsătorie, salariatul are dreptul la cinci zile libere, pentru căsătoria unui copil, la două zile,  pentru nașterea unui copil, la cinci zile plus alte zece zile dacă a urmat un curs de puericultură, pentru decesul soțului, copilului, părinților, socrilor se acordă o singură zi, iar pentru donatorii de sânge două zile libere, inclusiv ziua donării;

Cum se raportează concediul neefectuat

În cazul în care concediul anual nu este efectuat, zilele rămase pot fi reportate. "În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual", dispune Codul Muncii.

Zilele rămase sunt plătite doar atunci când le încetează contractul de muncă.

Amendă pentru angajatori

Angajatorii care nu respectă drepturile salariaților sunt amendați, cu sume cuprinse între 300 și 5.000 lei, în funcție de gravitatea faptei.

Uneori se merge și până la ridicarea de către reprezentanții Inspecției Muncii a autorizației de funcționare a societății.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net