Iată la ce vârstă se pensionează străinii!

Ultima actualizare:

    Străinii ies la pensie la vârste mai înaintate decât românii, dar asta nu-i împiedică să-și trăiască viața frumos Foto: Shutterstock
Străinii ies la pensie la vârste mai înaintate decât românii, dar asta nu-i împiedică să-și trăiască viața frumos Foto: Shutterstock

Vârsta de pensionare în toate statele europene este cam aceeași: între 65 și cel mult 69 de ani. În plus, în multe țări nu se mai face distincție între bărbați și femei, vârsta fiind egală. În România, însă, diferența de gen încă există. Iată la ce vârstă se pensionează străinii!

Speranța de viață este mai mare în alte state europene, dar asta nu înseamnă că românii ies din activitate mai devreme.

Dacă în România, bărbații se pensionează de câțiva ani la 65 de ani, străinii nu au atins această vârstă în anumite țări, precum: Letonia, Lituania, Bulgaria, Malta și Finlanda.

Ei ies la pensie acum la 63 de ani, respectiv 64. Româncele vor atinge vârsta legală de pensionare de 63 de ani, conform legislației, în 2030. Și este cea mai mică din toată Europa.

Străinii se vor pensiona chiar și la 69 de ani

În alte state, doamnele muncesc până 65, 66, 67 și chiar 69 de ani. Statele care au împins cel mai mult vârsta de pensionare sunt Suedia, Portugalia, Italia, Croația, Franța, Spania, Olanda, Germania, Cehia, Estonia, Danemarca, Bulgaria, Blegia, dar și Grecia.

Lista cu vârstele de pensionare din 27 de state europene, inclusiv România
Lista cu vârstele de pensionare din 27 de state europene, inclusiv România

Motivul este scăderea natalității și faptul că țările nu au bani cu care să susțină în viitor numărul din ce în ce mai mare de bătrâni. Atingerea vârstelor maxime va avea loc în următorii 7-10 ani.

Românii ar putea să se pensioneze la 70 de ani

Guvernul din România vrea să le propună românilor să se pensioneze la 70 de ani, dar opțional. Anunțul nu a fost văzut cu ochi buni, având în vedere că speranța medie de viață în țara noastră este 75 de ani.

În Germania, spre exmplu, aceasta trece de 80 de ani. În ceea ce privește speranţa de viaţă sănătoasă la naştere, respectiv numărul de ani preconizat pentru ca o persoană să îi trăiască fără probleme de sănătate, era în Uniunea Europeană, în anul 2016, de 64,2 ani pentru femei şi 63,5 ani pentru bărbaţi.

Strict pentru românii, speranța sănătoasă de viață era la femei de 59 de ani, iar la bărbați de 59,8 ani. În Suedia este cea mai mare: atinge 73 de ani în cazul ambelor sexe.

La polul opus, Letonia avea cea mai mică speranţă de viaţă sănătoasă, 54,9 ani pentru femei şi 52,3 ani pentru bărbaţi.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/afla-cand-iesi-la-pensie-dupa-anul-nasterii

https://www.click.ro/news/national/afla-singur-cand-iesi-la-pensie-aici-faci-calculul

https://www.click.ro/news/national/varsta-de-pensionare-redusa-pentru-anumite-categorii-legea-fost-promulgata

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net