Iată planta-minune, aclimatizată și la noi: urzica de Coreea! Este cel mai puternic antialergic natural

Ultima actualizare:

    “În Coreea de Sud nu e  nici o masă fără urzică”,  spune cercetătorul  Costel VânătoruFotografii: Iulian Bunilă
“În Coreea de Sud nu e nici o masă fără urzică”, spune cercetătorul Costel VânătoruFotografii: Iulian Bunilă

O nouă plantă este în curs de omologare la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău: urzica de Coreea, care e folosită ca aliment. În judeţul Iaşi, dar şi în alte zone ale Moldovei e tot mai cultivat sorgul, zis şi „Cămila agriculturii”, o plantă africană, rezistentă la secetă.

Urzica de Correa a fost aclimatizată de horticultorii buzoieni, care sunt pe cale să afle de ce este atât de apreciată în ţările asiatice.

«Poate fi folosită pentru sărmăluţe»

În China  şi în Coreea de Sud, Perilla Frutescens (denumirea  ştiinţifică) e folosită ca plantă alimentară, dar  şi şi ca plantă condimentară şi aromatică, pentru că degajă o aromă plăcută.”În Europa, urzica de Coreea nu este cultivată şi putem spune că la noi sunt primele creaţii aclimatizate şi ameliorate”, arată Costel Vânătoru, specialist la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. “Pe scară largă, se cultivă în Asia, în special în Coreea de Sud, unde ocupă locul doi sau trei în cultură, pe suprafeţe imense. Acolo nu-i nici o masă fără urzică, pentru că reprezintă un aliment de bază. Planta s-a adaptat foarte bine la noi şi nu necesită cerinţe dificile”, spune cercetătorul pentru adevarul.ro.Urzica de Coreea, care creşte în formă de tufă, are toate şansele să intre pe lista verdeţurilor preferate de gospodinele din ţara noastră. Planta poate fi consumată în stare crudă, dar şi procesată la temperaturi mari.

Recomandate pentru consum în alimentaţie sunt în special frunzele - mari, cărnoase şi închise la culoare. ”Planta poate fi utilizată chiar şi pentru sărmăluţe, fiindcă degajă o aromă plăcută. Este cunoscută şi drept cea mai puternică plantă antialergică. Are pigmenţi antocianici, pe care lumea ştiinţifică îi apreciază ca benefici în tratarea cancerului  Mai mult, planta este utilizată şi în industrie, prin extragerea uleiului. Acesta e bun la aromatizarea lumânărilor sau în industria cosmetice”.După încheierea procesului de aclimatizare, Perilla Frutescens va putea fi cultivată de oricine. Urzica de Coreea înfloreşte şi produce seminţe destul de târziu, comportându-se ca o plantă anuală.


    Planta are frunze  mari  şi cărnoase
Planta are frunze mari şi cărnoase

«Cămila agriculturii», bună pentru furaje

Sorgul sau „Cămila agriculturii”, o plantă africană,  rezistentă la secetă, e tot mai mult cultivată în zona centrală a Moldovei. Fermierul Marian Topală, din comuna Bălţaţi (Ia şi), a decis să experimenteze această cultură. Plantele s-au dezvoltat foarte bine, iar la sfârşitul lunii octombrie va recolta o cantitate însemnată de seminţe.  „Proteina din seminţele de sorg este mult mai mare decât cea de la porumb”, a declarat, pentru TVR Iaşi Marian Topală, fermier. Specialiştii Universităţii de Ştiinţe ale Vieţii din Iaşi consideră că este o alternativă foarte bună la porumb în hrana pentru animale, în mod special în regiunile afectate de secetă. Din cauza schimbărilor climatice, culturile de sorg vor fi din ce în ce mai des întâlnite.

Citește continuarea pe www.adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
plaja cipru jpg
image
image
image
image
image
image
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net