Icoane din mozaic cu foiţă de aur pe altarul Catedralei

Ultima actualizare:
Imagine impresionantă a acoperişului
Imagine impresionantă a acoperişului

Mai sunt patru zile! Duminică, 25 noiembrie, Catedrala Mântuirii Neamului, aflată în construcţie la Bucureşti, va fi sfinţită în cadrul unei slujbe oficiate de Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Zeci de muncitori lucrează de zor pentru finalizarea catapetesmei (peretele despărţitor dintre altar şi restul bisericii).

Forfotă în interiorul celei mai mari catedrale din Europa de Est! Lucrătorii trudesc zilnic pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului din Capitală, mai ales că duminică e programată slujba de sfinţire. Un cititor al ziarului „Adevărul”, care a dorit să rămână anonim, a trimis redacţiei mai multe fotografii din interiorul construcţiei.

Lucrătorii stabilesc ultimele detalii legate de picturi
Lucrătorii stabilesc ultimele detalii legate de picturi

Şi site-ul basilica.ro a postat fotografii cu altarul pictat. Imaginile sunt realizate cu doar câteva zile înainte de slujba la care va participa Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.Catedrala este terminată în proporţie de 96% “la roşu”, iar zeci de muncitori lucrează la detaliile legate de catapeteasmă. Au fost necesare 12 kilograme de mozaic cu foiţă de aur pentru un metru pătrat de icoană. Şantierul a necesitat până acum o investiţie de 110 milioane de euro.

Primăria Bucureşti va aloca încă 10 milioane de lei (2.100.000 de euro) de la bugetul local, în urma unei hotărâri de consiliu care va fi supusă joi la vot. Realizate la fabrica Grassmayr din Innsbruck (Austria), cele şase clopote poartă simboluri ale Bisericii Ortodoxe Române: stema Patriarhiei Române, chipul Patriarhului României şi crucea patriarhală, precum şi inscripţia „Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională - Centenar 1918 -2018“.

Uşile altarului necesită multă migală
Uşile altarului necesită multă migală

Clopotul cel mare are 25 tone, fiind cel mai mare funcţional din Europa, şi va fi amplasat la înălţimea de 60 metri. Costul ansamblului de clopote este de 550.000 euro (numai clopotul-gigant valorează 425.000 euro).


    Uşile altarului necesită multă migalăFoto: adevarul.ro/ basilica.ro
Uşile altarului necesită multă migalăFoto: adevarul.ro/ basilica.ro

Click! spune

Bartolomeu I, Prefericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi alţi ierarhi autohtoni vor oficia slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului. Autorităţile se aşteaptă ca la eveniment să participe 30.000 de credincioşi. Ei se vor putea închina la moaştele Sfântului Apostol Andrei, aduse special la Bucureşti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net