Îi verifica pe toţi dacă sunt cinstiţi, dar el fura cu două mâini

Ultima actualizare:
Darius Vâlcov
Darius Vâlcov

Horia Georgescu, şeful agenţiei care verifica averile şi situaţiile de incompatibilitate ale aleşilor şi angajaţilor statului, a ajuns în arest cu cătuşe la mâini. El este acuzat că a supraevaluat cu 75 de milioane de euro despăgubirile pe care le-a acordat în perioada când activa în altă funcţie.

Mii de primari, deputaţi şi senatori au tremurat în ultimii ani la gândul că inspectorii de integritate îi iau la puricat şi le găsesc probleme în declaraţiile de avere sau stabilesc că sunt în incompatibilitate. Horia Georgescu, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), îşi crease aura unui tip cinstit, care îi ”arde” deopotrivă, atunci când greşesc, pe politicienii Puterii şi pe cei ai Opoziţiei. Sutele de cazuri de incompatibilitate stabilite de ANI şi confirmate apoi de justiţie au făcut ca încrederea românilor în această instituţie să ajungă la peste 50% la începutul anului. Numai că tăvălugul anticorupţie l-a ajuns ieri şi pe Horia Georgescu. El a fost săltat de procurori şi, după câteva ore de audieri, reţinut pentru 24 de ore. Faptele de care este acuzat nu au fost comise de când e şef la ANI, aprilie 2012, ci în perioada când era membru al comisiei de restituiri din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Conform procurorilor, Georgescu este acuzat că a aprobat, din postura de membru al comisiei de restituiri, rapoarte de evaluare a terenurilor şi imobilelor care au fost supraevaluate cu 75 de milioane de euro. Valoarea totală a despăgubirilo, acordate în baza actelor semnate de Georgescu, a fost de 130 milioane euro. El a intrat în comisia de la ANRP în ultima parte de mandat a Guvernului Tăriceanu şi a părăsit-o în decembrie 2010. Guvernul Boc l-a păstrat în componenţa comisiei de restituiri, ca reprezentant al ANI. Georgescu a lucrat la ANRP şi sub mandatul Crinuţei Dumitrean, fosta şefă a instituţiei, urmărită penal în dosarul fostei şefe a DIICOT, Alina Bica.

Petre Roman şi-a pierdut mandatul din "cauza" ANI

Numai anul trecut, ANI a constatat în cazul a 32 parlamentari, 22 deputaţi şi 10 senatori, încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, precum şi posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii. Printre cei declaraţi incompatibili în 2014 se află Petre Roman şi Sorin Ilieşiu. Şi preşedintele Klaus Iohannis a avut probleme cu ANI, pe vremea când era primar al Sibiului. Edilul s-a judecat însă cu instituţia, iar judecătorii au decis, la începutul acestui an, că Iohannis nu a fost în incompatibilitate. Alt nume sonor este cel al actorului Mircea Diaconu, în prezent europarlamentar. Tot anul trecut, 29 de directori ai unor spitale din toată ţara au fost declaraţi incompatibili de ANI.

Hemoroizii, motiv pentru despăgubiri

S-au îmbogăţit rapid. Au spus că au hemoroizi şi fisuri anale, iar ANRP a aprobat cu prioritate dosarul de despăgubire. Potrivit unui raport al corpului de control al premierului, peste 2.200 de dosare au fost aprobate cu prioritate de ANRP pentru motive halucinante: depresie, colon iritabil, atacuri de panică sau osteoporoză. S-au acordat astfel miliarde de euro despăgubiri. În perioada 2008-2011, au fost acordate despăgubiri uriaşe, prin invocarea unor cazuri “excepţionale”, dar fără documente care să ateste aceste afecţiuni “grave”.

Are trei case şi datorii la naşii lui

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din iunie 2014, Georgescu deţine un teren agricol în suprafaţă de 2,5 hectare în Lehliu, judeţul Călăraşi, un apartament de 140 mp în Braşov, precum şi o casă tot în Braşov, în suprafaţă de 356 mp. Mai are un apartament de 69,93 mp în sectorul 1 al Capitalei şi un autoturism Volkswagen, cumpărat în anul 2008. El are un cont curent de 3.310,77 de lei, iar la capitolul ”datorii” apar mai multe carduri de credit cu valori de 25.200 de lei, 26.000 de lei, 10.000 de lei şi 56.645 de euro. Horia Georgescu declară şi un împrumut de 250.000 de euro, pe care l-a luat în 2007 de la naşii săi şi pe care trebuie să-l returneze până în 2027.

Radu Mazăre a venit la DNA cu bagajul pentru "mititica"

Traian Băsescu
Traian Băsescu

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a venit ieri la DNA, el spunând că a fost chemat în cazul reclamaţiei care i-a fost făcută de ANI şi Horia Georgescu, pentru incompatibilitate şi că este pregătit pentru orice, iar în genta cu care a venit are trening, o carte, o cruce şi mâncare. Edilul a mai fost la DNA Constanța și în februarie, când i s-a adus la cunoştinţă o nouă acuzaţie, de abuz în serviciu, pentru că nu a suspendat din funcţie patru funcţionari ai primăriei trimişi în judecată în dosarul privind atribuirea nelegală de terenuri.

Traian Băsescu, urmărit penal pentru ameninţare

Radu Mazăre
Radu Mazăre

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost pus sub acuzare de către Parchetul General, luni, în dosarul în care este acuzat de şantaj şi ameninţare de către Gabriela Firea. Senatoarea a depus, pe 16 aprilie 2014, o plângere penală în care îl acuza pe şeful statului de la acea dată, Traian Băsescu, de ameninţare şi şantaj, în legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate. În data de 18 aprilie 2014, Parchetul General anunţa că s-a dispus suspendarea anchetei, deoarece preşedintele se bucură de imunitate. Pe 30 decembrie 2014, procurorii au redeschis ancheta în acest caz.

Ministrul Darius Vâlcov – demisionar, dar încă în funcţie


    Darius Vâlcov
Darius Vâlcov

Premierul Victor Ponta susţine că ministrul finanţelor, Darius Vâlcov, şi-a dat demisia din funcţie duminică. Anunţul premierului a venit la puţin timp după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut primului-ministru să-l demită pe Darius Vâlcov, urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă, potrivit Mediafax. Victor Ponta a precizat că va trimite demisia lui Vâlcov la Preşedinţie abia după ce vor fi finalizate proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală. Darius Vâlcov e acuzat că a luat mită în valoare de circa 2.000.000 euro pe vremea când era primar al oraşului Slatina, pentru a acorda contracte cu municipalitatea unor firme.

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net