Îl pregăteşti de şcoală? Uite cât te costă rechizitele!

Ultima actualizare:

    Vlăduţ are şapte ani  şi intră în clasa I.  Ne-a spus că-şi  doreşte un ghiozdan  cu Minioni
Vlăduţ are şapte ani şi intră în clasa I. Ne-a spus că-şi doreşte un ghiozdan cu Minioni

Pe 14 septembrie începe un nou an şcolar şi, ca în fiecare toamnă, va trebui să te pregăteşti pentru goana după rechizite. Însă, ca să eviţi aglomeraţia, ar trebui să faci cumpărăturile din timp. Reporterii Click! au dat o raită prin magazine şi îţi spun ce găseşti pe rafturi.

În mai puţin de o lună va suna, din nou, clopoţelul, iar până pe 14 septembrie copilul tău va trebui să fie pregătit pentru şcoală. Asta înseamnă ca tu să baţi magazinele în căutarea rechizitelor de care cel mic va avea nevoie. Şi nu va trebui să cauţi mult, deoarece hypermarketurile au amenajat standuri speciale unde vei găsi tot ce-ţi trebuie: caiete pentru clasele I-IV, caiete dictando, studenţeşti, pentru ştiinţe şi muzică, ghiozdane, penare, instrumente de scris, acuarele, pensule şi tempera, bloc de desen, numărătoare etc. Practic, dacă mergi acum la cumpărături, în jumătate de oră reuşeşti să-l echipezi complet pe copil pentru şcoală. Iar asta pentru că magazinele nu sunt, încă, aglomerate. 

În ceea ce priveşte preţurile, sunt pentru toate buzunarele. De exemplu, vei găsi ghiozdane, genţi pentru umăr şi rucsacuri începând de la câţiva zeci de lei până la 200 chiar 250 de lei. Un caiet tip 1 te costă 1,3 lei, unul dictando ajunge la 1,7-1,8 lei, pentru creioane, stilou, carioci vei mai da între 5 şi 12-13 lei. 

8 sfaturi ca să cumperi ghiozdanul potrivit

Nicoleta Ghena, kinetoterapeut
Nicoleta Ghena, kinetoterapeut

Dacă ghiozdanul nu este corect confecţionat şi purtat, copilul se poate alege cu dureri de spate, de umeri, în zona gâtului şi a cefei, de dureri ale genunchilor şi ale coloanei vertebrale. Kinetoterapeutul Nicoleta Ghena ne spune la ce să fim atenţi când alegem rucsacul pentru şcoală. 

1.Cât de mare trebuie să fie ghiozdanul?

Lăţimea şi lungimea ghiozdanului sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ţii cont. Ghiozdanul nu trebuie să depăşească lăţimea umerilor copilului, iar ca lungime nu trebuie să treacă de linia şoldului atunci când cel mic este aşezat. Potrivit kinetoterapeutului Nicoleta Ghena, odată luat în spate, ghiozdanul trebuie să se sprijine pe zona lombară a spatelui, deoarece acolo este coloana vertebrală cel mai bine dezvoltată şi tonifiată. 

2.Atenţie la greutatea lui când este încărcat

În ceea ce priveşte dimensiunea ghiozdanului şi spaţiul din interior, acestea trebuie să fie potrivite vârstei. Greutatea rucsacului încărcat cu materiale şi rechizite nu trebuie să depăşească 10-15% din greutatea corpului. În caz contrar, postura va fi afectată. 

3. Ghiozdanul, în funcţie de înălţime

Purtarea ghiozdanului nu determină apariţia scoliozei, dar o poate favoriza în cazul în care copilul suferă deja de afecţiuni osoase, ne-a declarat prof. univ. Dr.Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică din cadrul spitalului Marie Curie. Când aleg un ghiozdan sau un rucsac pentru şcoală, părinţii trebuie să se prezinte cu copiii la magazin pentru ca aceştia din urmă să probeze modelul şi să-l aleagă pe cel mai confortabil. Rucsacul se cumpără în funcţie de înălţimea celui mic, de cât de lat este în umeri şi bazin. Cu alte cuvinte, ghiozdanul se alege pe măsura elevului, nu trebuie să fie nici mai mic, nici mai mare. Dacă elevul suferă de afecţiuni osoase sau are dureri în zona coloanei este indicat să-i cumpăraţi un troller. 

4. Bretelele, late şi căptuşite

Cu cât ghiozdanul este mai voluminos şi mai mare, cu atât cele două bretele trebuie să fie mai late. Rucsacurile sau ghiozdanele cu o singură bretea sunt de evitat. Căutaţi întotdeauna bretele reglabile, pentru a fixa cât mai bine ghiozdanul pe spatele copilului. De asemenea, bretelele trebuie să fie moi şi căptuşite, confecţionate dintr-un material care să nu rănească umerii celui mic. 

5. Un material bun previne transpiraţia în zona spatelui

În ceea ce priveşte materialul din care este confecţionat ghiozdanul, acesta trebuie să fie uşor, puţin rigid, căptuşit şi dublat. Este foarte important ca partea din spate a ghiozdanului să permită trecerea aerului pentru ca micuţul să nu transpire la spate, iar apoi să răcească. 

6. Cum se poartă corect

Odată ce ai ales şi cumpărat ghiozdanul potrivit, trebuie să te asiguri că elevul îl poartă în mod corect: să nu îşi aplece umerii în faţă, să stea cu picioarele uşor flexate, nu încordate, să ţină ghiozdanul cât mai aproape de coloană, ne sfătuieşte kinetoterapeutul. De asemenea, copilul trebuie învăţat cum să-şi aranjeze corect lucrurile în ghiozdan: cu cât sunt mai grele, cu atât trebuie să fie mai aproape de spate. Nu în ultimul rând, cel mic trebuie să ştie că rucsacul se poartă pe ambii umeri, nu doar pe unul singur!

7. Cât mai bine compartimentat

Ghiozdanul trebuie să aibă cât mai multe buzunare interioare şi exterioare, în aşa fel încât rechizitele să fie aranjate simetric. În acest fel, greutatea lor va fi distribuită egal, iar elevul nu va suferi de dureri de umeri sau de spate. Pe laterale, rucsacul ar trebui prevăzut cu buzunare pentru sticla cu apă pe care copilul o ia zi de zi la şcoală.

8.Cumpără un troller

În magazine vei găsi şi trollere – acel ghiozdan pe rotile, pe care copilul îl poate trage după el. Este cel mai indicat, deoarece elevul nu trebuie să-l poarte în spate, iar postura corpului nu riscă să se deformeze. De asemenea, se previn durerile de spate, umeri, genunchi etc. Aceste produse sunt recomandate copiilor care suferă de anumite afecţiuni osoase, însă sunt indicate şi pentru ceilalţi, mai ales pentru cei de vârste mici.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net