O şalupă a fost fotografiată intrând în forţă într-o colonie de pelicani din Delta Dunării, imaginea fiind apoi distribuită pe rețelele de socializare.


Reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au declarat pentru News.ro că au identificat firma căreia îi aparţine ambarcaţiunea, iar aceasta trebuie să prezinte toate documentele necesare, urmând să se stabilească în ce zonă a avut loc incidentul, dacă era sau nu o arie protejată, iar la finalizarea verificărilor vor fi luate măsuri. Se pare că responsabilul a fost concediat între timp, susține proprietarul firmei care deține barca.

Stol de pelicani lovit în plin de o șalupă

Fotograful Marian Strinoiu a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii în care se observă cum o şalupă intră într-o colonie de pelicani în Delta Dunării, iar păsările zboară speriate. Strinoiu a urcat imaginile alături de comentariul: „Un om fără suflet care ar trebui tras la răspundere. Nu am vrut sa fac niciun rău ,dar trebuie schimbat ceva in ţara asta”.

Directorul executiv al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Viorica Bîscă, a declarat vineri, pentru News.ro, că au fost cerute toate documentele societăţii căreia îi aparţine şalupa respectivă. 

„Este o problemă cu care am început să ne confruntăm din ce în ce mai des. A fost identificată societatea căreia îi aparţine ambarcaţiunea şi s-au solicitat toate documentele pentru că, pentru a putea desfăşura o activitate în teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării trebuie să deţină cel puţin un permis pentru desfăşurarea activităţii, dacă nu cumva o autorizaţie, în funcţie de locaţie şi de coduri CAEN.

Trebuie să se prezinte cu toate aceste documente, să vedem dacă ele există, trebuie identificată zona în care şi-a dus turiştii pentru că în situaţia în care s-a dus şi într-o zonă strict protejată deja abaterea de la prevederile legale este mult mai mare.

De asemenea, în situaţia în care în zona respectivă se identifică exemplare rănite mai intervine o abatere. Deocamdată, se fac cercetări, inclusiv Garda de Mediu a solicitat documente şi categoric se vor lua măsuri”, a afirmat Viorica Bîscă.
Ea a menţionat că trebuie luate măsuri prin care asemenea ambarcaţiuni să nu mai poată intra pe canale aşa cum îşi doresc şi să nu se mai apropie de coloniile de păsări. 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: