«Îmi fac singur cârnaţii! Nu îi iau de la magazin»

Ultima actualizare:

    Tataie Gicu are o reţetă specială, moştenită de la tatăl lui, pe care o oferă cititorilor Click!Foto: Gabriela Rovenţa
Tataie Gicu are o reţetă specială, moştenită de la tatăl lui, pe care o oferă cititorilor Click!Foto: Gabriela Rovenţa

Este nebunie prin marile magazine. Aglomeraţie la toate raioanele, dar mai ales la cele cu produse tradiţionale. Nu toţi au această grijă: cei mai pricepuţi şi-au făcut singur cârnaţii, ieri, de Ignat.

Comuna Florica, judeţul Buzău. Acolo este Raiul cârnaţilor stropiţi cu vin roşu. Gheorghe Porceanu (56 de ani), alintat de familie Tataie Gicu, este un om special. Se pricepe aproape la toate necesare într-o gospodărie, iar de Sărbători el este cel care se ocupă de prepararea produselor tradiţionale pentru toată familia.


    Tataie Gicu a tăiat de Ignat doi porci din care a făcut  preparate tradiționale  pentru toată familiaFoto: Gabriela Rovenţa
Tataie Gicu a tăiat de Ignat doi porci din care a făcut preparate tradiționale pentru toată familiaFoto: Gabriela Rovenţa

”Am o reţetă de cârnaţi specială, pe care am moştenit-o de la tatăl meu. Tot ce folosesc este din gospodăria proprie. De pildă, cârnaţii mei nu ar fi la fel de buni dacă la sfârşit nu i-aş mai stropi cu vin roşu, făcut cu mâinele mele, din strugurii din via noastră. De acest Ignat, am tăiat doi porci, pentru toată familia. În total aproape 300 kg de carne, pe care am tranşat-o şi am pregătit-o pentru diverse preparate: cârnaţi, şunculiţă, slăninuţă, caltaboşi, tobă, jumări, untură la garniţă. Urmează să pregătesc afumătoarea ca să iasă nişte bucate cum nu găseşti în nici un magazin”, se laudă Tataie Gicu.

Şi în comuna Ţicleni, din judeţul Gorj, a fost ieri „agitaţie” mare. Fiecare gospodină are secretul său pentru prepararea unor cârnaţi delicioşi. Ileana şi Mirel Ţicleanu nu pun prea multe condimente. „La cârnaţi punem carnea de pe şoldete (pulpa porcului n.red.), iepurele şi o spetie a porcului. Dacă este nevoie, mai adăugăm puţină slănină, ca să nu fie seci, prea cărnoşi. Adăugăm usturoi şi puţin cimbru, sare după gust. Unii pun şi boia dulce, noi nu punem. Amestecăm bine carnea cu sarea şi mirodeniile şi apoi ne punem să umplem maţele. După ce cârnaţii sunt umpluţi, îi opărim în apă fiartă şi îi întindem într-o cameră călduţă şi uscată, ca să se usuce. Dacă nu se usucă, se sparg, se strică. A doua sau a treia zi îi dăm la afumat. Fumul îl facem cu rumeguş. Nu îi lăsăm mult la fum, doar aşa de gust!”, a declarat Mirel Ţicleanu.

Reţeta de cârnaţi stropiţi cu vin roşu

simeon stalpnicul png

Intestinele sunt spălate şi date la apă cu oţet, sare şi ceapă, ca să iasă din ele mirosul urât.  Umplutura: 5 kg carne de porc, 2 kg carne de vită, 6-7 căpăţâni de usturoi, piper, sare, cimbru, ardei iute, boia – după gust. Maţele curăţate sunt umplute cu acest amestec, cu tulumba, iar la sfârşit sunt stropiţi cu vin roşu. 

Vârciu a tăiat un porc de 200 kg


    Vârciu și  Nea Marin au tăiat porcul  mai devreme
Vârciu și Nea Marin au tăiat porcul mai devreme

Liviu Vârciu a tăiat încă din weekend un porc de 200 de kilograme. “Am făcut deja pomana porcului, cu câteva zile înainte de Sfântul Ignat. M-am întâlnit cu mai mulţi prieteni: am muncit, dar în acelaşi timp ne-am şi distrat”, a spus Liviu Vârciu, pentru Click! Artistul va petrece sărbătorile în familie.“Voi petrece Crăciunul alături de familie şi de cei dragi! Cred că o să vină şi fiica mea la mine să ne bucurăm împreună de momentele frumoase din această perioadă”, spune el. (T.S.)

Marcel Pavel şi-a adus carne de la Arad


    Marcel Pavel a mâncat șorici  încă de ieri
Marcel Pavel a mâncat șorici încă de ieri

Chiar dacă se află în plin turneu artistic prin ţară, Marcel Pavel s-a asigurat că va fi aprovizionat de Crăciun, cu carne de porc. Artistul a participat la Arad la un eveniment unde s-au tăiat nu mai puţin de 100 de porci. Marcel a intrat în spiritul sărbătorilor şi a mâncat şorici şi jumări încă de ieri, dar a adus din pomana porcului şi pentru masa de Crăciun de acasă. Interpretul va petrece sărbătorile alături de cei dragi, iar de Revelion pe scenă. (T.S.)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net