Înainte de a i se opri inima, Emil Hossu a protestat în Piața Universității

Ultima actualizare:

    Actorul Emil Hossu a debutat în film în 1967, la 26 de ani, dar s-a remarcat în 1975, în seria ”Toamna bobocilor”, apoi cu rolul ziaristului din ”Secretul lui Bachus” FOTO: cinemagia.ro
Actorul Emil Hossu a debutat în film în 1967, la 26 de ani, dar s-a remarcat în 1975, în seria ”Toamna bobocilor”, apoi cu rolul ziaristului din ”Secretul lui Bachus” FOTO: cinemagia.ro

Actorul Emil Hossu rămâne în inimile iubitorilor de teatru o figură remarcabilă. Mulţi au fost miraţi să-l vadă însă în ultimele zile din viaţă la un miting politic al Opoziţiei. ”N-am fost îngenuncheaţi în halul ăsta nici pe vremea lui Ceauşescu”, a explicat matele actor. Pe 24 noiembrie ar fi împlinit 78 de ani.

Emil Hossu a fost un actor talentat, un bărbat frumos și romantic. Din ultimii ani de viață, a fost conectat la evenimentele politice din țară. A ”tropăit” prin Piața Universității la diverse proteste. Își punea tricolorul la rever și mergea la mitingurile de protest, ”pentru demnitatea sa”.

Actorul din ”Generația de Aur” Emil Hossu a murit într-o seară de miercuri, pe 25 ianuarie 2012, chiar înainte de a urca pe scena Teatrului Nottara. Pe 24 noiembrie, ar fi împlinit 78 de ani. Ultimele cuvinte ale actorului i-au fost dedicate femeii cu care era căsătorit de aproape 20 de ani, actrița Catrinel Dumitrescu.

Împlinise 70 de ani, dar era foarte activ. Cu o săptămână înainte de a i se opri inima, Emil Hossu a apărut la mitingul USL împotriva președintelui Traian Băsescu și a Guvernului Boc. ”Bună seara, dragi români! Am să spun doar câteva vorbe. După 22 de ani, de câteva seri, am auzit strigându-se din nou «Libertate! Libertate!». Spuneam că mă aflu aici pentru demnitate, demnitatea renăscută a românilor, spre marea mea bucurie și am sa citez câteva fraze. Indiferența este esența lipsei de umanitate. Vreau să spun în același timp că nu poate fi iubit cineva care nu iubește pe nimeni. Vă mulțumesc. Victorie!”, a declarat actorul în fața oamenilor strânși la protest.

Emil Hossu, ultimele cuvinte

În seara zilei de 25 ianuarie 2012, actorul Emil Hossu trebuia să joace piesa ”Aniversarea”, începând cu ora 19.00, alături de soţia sa, Catrinel Dumitrescu. S-a prăbușit când se îndrepta spre scenă. Catrinel Dumitrescu a privit neputincioasă cum un echipaj SMURD a încercat să-l resusciteze fără succes pe soțul său. Potrivit martorilor, ultimele cuvinte ale actorului i-au fost dedicate femeii cu care era căsătorit de aproape 20 de ani. ”Te iubesc, Catrinel!”, i-ar fi spus actorul soţiei sale. Imediat după ce Emil Hossu a fost declarat mort, soţiei sale i s-a făcut rău, având nevoie de îngrijiri medicale.

Emil Hossu, biografia

  • Emil Hossu s-a născut în 24 noiembrie 1941 în Ocna Sibiului. Deoarece tatăl său era diplomat, pe 23 august 1945, toată familia a fost deportată într-un lagăr în Germania, unde a rămas timp de un an și trei luni. După ce au scăpat din lagăr, părinții s-au întors în România. Casa, o fabrică de ață și mașina le fuseseră confiscate. În 1948, tatăl său a fost trimis la muncă forțată la Canalul Dunare - Marea Neagră unde s-a îmbolnăvit de cancer, iar când actorul avea doar 17 ani și-a pierdut tatăl.
  • Spre actorie a fost îndrumat de profesorul de română din  liceu care a fost impresionat de talentul elevului și i-a spus că ar trebui să facă teatru. Pentru că nu avea „origine sănătoasă”, Emil Hossu a reușit să intre la ATF abia din a treia încercare.
  • A fost căsătorit cu violonista Ana Hossu, copilul lor fiind Dan Hossu. Cei doi au divorțat, iar Emil Hossu a găsit fericirea alături de colega sa de teatru Catrinel Dumitrescu.
  • A debutat în film în 1967, dar s-a remarcat în 1975, în seria ”Toamna bobocilor”, apoi cu rolul ziaristului din ”Secretul lui Bachus” și ”Secretul lui Nemesis". Primele roluri plătite au fost la teatrul radiofonic, apoi a devenit actor la Teatrul Nottara din București unde a jucat până în ultima zi a vieții.

Citește și:

Florian Pittiș, rebelul din Epoca de Aur. Ar fi împlinit 76 de ani

Dan Spătaru a fost prima mare vedetă din România. Ar fi împlinit 80 de ani

image
image
image
image
image
image
Georgiana Lobonț are o finuță de un an de zile, pe nume Ștefania, care este o frumusețe de fetiță
banner oana mizil png
banner Vero Căliman png
Shakira si Pique jpeg
banner jador png
image png
image png
cub iulia vantur png
image
actualitate.net
image
actualitate.net