Încă opt luni îţi mai poţi cumpăra vechime în muncă

Ultima actualizare:

    Confruntat cu o avalan de cereri, Ministerul Muncii  vrea s prelungeasc termenul de plat a contribuiilor
Confruntat cu o avalan de cereri, Ministerul Muncii vrea s prelungeasc termenul de plat a contribuiilor

Ministerul Muncii te vrea pensionar cu drepturi depline. Autorităţile vor să prelungească termenul până la care românii îşi pot cumpăra vechime în muncă, de la 27 aprilie la 31 decembrie 2017. Oficialii spun că nu mai fac faţă cererilor.

Peste 11.150 de români şi-au adăugat ani la pensie, după ce şi-au plătit din urmă contribuţiile sociale pentru anii pe care nu i-au avut pe cărţile de muncă. Oficialii Ministerului Muncii spun că solicitanţii au plătit peste 60 de milioane de lei pentru a obţine recunoaşterea deplină a perioadelor de inactivitate sau muncite „la negru”.

Vestea bună este că românii care nu au acumulat suficienţi ani de vechime în muncă pentru a primi pensie de la stat mai au la dispoziţie încă opt luni pentru a-şi plăti din urmă contribuţiile sociale.

Ministerul Muncii lucrează la un proiect care prevede prelungirea termenului de aplicare a legii care permite cumpărarea de vechime până la 31 decembrie 2017. Iniţial, termenul a fost 27 aprilie.

Astfel, cei care vor să-şi completeze anii de muncă pot achita contribuţiile sociale aferente perioadei în care nu au contribuit la stat, atât integral, cât şi în rate lunare.

Contribuţia lunară se stabileşte în funcţie de venitul avut şi de câştigul salarial mediu brut şi se achită la casele de pensii.

“Cota de contribuţie este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori câştigul salarial mediu brut”, spun reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii.Pentru anul 2017, câştigul salarial mediu brut este de 3.131 de lei. Astfel, venitul minim asigurat este 35% din 3.131 de lei, adică 1.095,8 lei. Ceea ce înseamnă o contribuţie minimă de 288,2 lei pentru fiecare lună pe care vreţi să o adăugaţi la vechime. Suma maximă pe care o poate plăti un contribuabil este 17.290 de lei.Pensiile şi ajutoarele de şomaj, plătite înainte de PaştePensionarii şi şomerii îşi vor primi drepturile băneşti aferente lunii martie cu câteva zile mai repede decât într-o lună obişnuită.

Pensiile şi indemnizaţiile de şomaj vor fi plătite începând de azi până pe 14 aprilie, pentru ca beneficiarii lor să aibă bani pentru cumpărăturile de Paşte, au anunţat reprezentanţii Ministerului Muncii.

Plata pensiilor la domiciliu va începe la 12 aprilie. Anul acesta, credincioşii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc Paştele în aceeaşi zi, respectiv 16 aprilie.

image
image
image
image
image
image
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net