Încă un caz de meningită meningococică tot la o fata de 18 ani

Ultima actualizare:

    Vaccinul poate preveni meningitaFoto:Facebook
Vaccinul poate preveni meningitaFoto:Facebook

Încă un caz de meningită meningococică s-a înregistrat, la Botoșani, tot la o fată de 18 ani, la câteva zile după ce o elevă a Colegiului Național "Gheorghe Lazăr" din București, în vârstă de 18 ani, a murit în doar câteva ore din cauza bolii. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat imediat însă că nu se impune introducerea obligatorie a vaccinării împotriva meningitei, chiar dacă au existat cazuri de deces, deoarece numărul îmbolnăvirilor este mic.

Cu mai puţin de o săptămână în urmă, o elevă de la Liceul  "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti a murit , la  Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din cauza meningitei meningococice. Pentru că a fost vorba despre o boală extreme de contagioasă, elevii liceului au primit tratament profilactic, iar instituţia a fost închisă în vederea dezinsecţiei. Ministrul Sănătăţii a declarat că isterie creată în urma decesului adolscentei a fost una total nejustificată şi a subliniat că Minsterul nu intenţionează să introducă pe viitor obligativitatea vaccinului meningococic în programul naţional de vaccinare.

"A fost o isterie nejustificată. Există meningită și meningită meningococică, care, la fel, este de două tipuri. Tipul acelei meningitei meningococice de care a decedat, din păcate, acea tânără se întâlnește rar. Avem aproximativ 2 - 5 cazuri pe an din acel tip. În 2017, de exemplu, am avut 63 de cazuri de meningită, 13 soldate cu deces și nu toate erau din acest tip. Vreau să vă spun că nu intenționăm în perioada următoare să introducem acest vaccin în programul național de vaccinare pentru că se introduce un vaccin nou la solicitarea comisiei de specialitate a ministerului. Deci, medicii sunt cei care decid. La Botoșani, mai avem o pacientă de 18 ani, venită din Italia, tot meningită meningococică, dar nu acel tip. Este tratată cu antibiotice și este bine în acest moment", a afirmat Sorina Pintea, citată de Mediafax.

Ce este meningita

Meningita este o boală infecţioasă care afectează meningele, membranele fine ce înconjoară creierul şi măduva spinării. Poate fi cauzată de virusuri sau de bacterii, iar cei mai expuşi sunt copiii, adolescenţii, tinerii, adulţi cu imunitate scăzută şi vârstnicii.

Meningita este de două feluri: virală şi bacteriană. Cea virală este cel mai des intâlnită şi este mai puţin gravă. Cea bacteriană este rară şi poate avea urmări foarte grave dacă nu este tratătă la timp.

Simptomele meningitei

Persoanele infectate pot manifesta o rigiditate a gâtului, erupţii cutanate, o durere şi o sensibilitate a ochilor la expunerea la lumină. Meningita poate fi cauzată de bacterii şi viruşi. În timp ce meningita bacteriană este foarte gravă şi trebuie tratată ca o urgenţă medicală, meningita virală este mai comună, arată medicii.  Spre exemplu, netratată, meningita bacteriană poate duce la leziuni cerebrale şi chiar la septicemie. În cazul meningitei virale simptomele, fiind asemănătoare cu cele ale gripei, fac mai dificilă diagnosticarea. Diagnosticul concret este pus de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, informează Adevărul.ro.

Meningita poate avea şi alte simptome, cum ar fi febra, stare de rău, liupsa de energie, dureri de cap, dureri muscular, respiraţie accelerată, mâini şi picioare reci, piele palidă şi pătată, gât rigid, confuzie, somnolenţă, convulsii şi sensibilitate la lumina puternică.

În cazul bebeluşilor semnele meningitei pot fi refuzul mâncării, agitaţie, dezvoltarea unui loc moale în creştetul capului, plans neobişnuit şi corp rigid.

Virusurile şi bacteriile care provoacă meningita pot fi raspândite prin strănut, tuşit, sărut, ori tacâmuri comune. 

Cum poate fi prevenită meningita

Pentru a preveni îmbolnăvirea de meningită, este important ca părinţii să le ofere copiilor vaccinurile necesare pentru imunizare.

Vaccinul meningococic este recomandat persoanelor  cu risc crescut de infecţie, precum vârstnicii, copiii şi adulţii cu sistemul imunitar slăbit.  Administrarea vaccinului nu îi va oferi copilului imunitate pentru tot restul vieţii împotriva meningitei deoarece aceasta poate fi cauzată şi de alte bacterii şi virusuri. Acest vaccin se va administra intramuscular si va proteja nou-născutii după 2-3 doze în proporţie de 95%, fiind în special recomandat celor trecuţi de vârsta de 2 luni.

Citeşte şi

Ce este meningita şi ce simptome are boala din cauza căreia a murit eleva de la Liceul "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti

Meningita meningococică a luat și viața nepoatei lui Dumitru Prunariu, în 2015

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net