Începe etapa a treia de vaccinare! Lista localităților cu prioritate

Ultima actualizare:

    În România, serul AstraZeneca este folosit alături de Moderna și Pfizer
În România, serul AstraZeneca este folosit alături de Moderna și Pfizer

Începe etapa a treia de vaccinare, a anunțat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, însă doar în județele care au municipii cu rată mare de incidență. Aceasta este o măsură luată de autorități pentru a evita situația carantinării, în scurt timp, a localităților. Din 15 martie, oricine se poate înscrie pentru a primi vaccinul.

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a anunțat marți că începe programarea în etapa a III-a pentru județele care au municipii cu rată mare de incidență. Este vorba de localităţile unde rata de infectare este mai mare de 4,5 la mia de locuitori.

Începe etapa a treia de vaccinare. Valeriu Gheorghiță a anunțat județele cu prioritate

Vaccinarea persoanelor din etapa a treia va începe la Alba Iulia, iar programarea pentru toate categoriile eligibile în această etapă sunt deja posibile în platformă. În total, este vorba despre opt municipii care au rata de incidență COVID peste 4,5 la mie.

„În aceste localități va fi posibilă programarea inclusiv a persoanelor din etapa a treia direct în platforma de programare. (…) Vor fi centre noi în care vor fi distribuite doze de la AstraZeneca”, a precizat Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă. „Vorbim de județul Alba, cu municipiul Alba Iulia, județul Timiș, cu municipiul Timișoara, județul Brașov cu municipiul Brașov și localitatea Sânpetru, județul Maramureș, cu localitatea Baia Mare, județul Sălaj cu municipiul Zalău, județul Hunedoara cu municipiul Petroșani, județul Cluj cu municipiul Cluj-Napoca și județul Giurgiu cu municipiul Giurgiu. În aceste localități menționate va fi posibilă programarea persoanelor inclusiv din etapa a III-a, direct în platforma de programare, conform criteriilor de care fiecare persoană aparține.

Conform hotărârii de guvern care prevede criteriile de eligibilitate în etapa a III-a există o serie de subprioritizări și fiecare persoană care se programează va stabili criteriul și apartenența la acel tip de categorie populațională”, a mai spus Gheorghiță. Totodată, medicul a precizat că în aceste localități vor fi deschise centre noi de vaccinare cu serul AstraZeneca. 

Se încearcă evitarea carantinării acestor orașe

Valeriu Gheorghiță a explicat că s-a luat această decizie pentru a evita intrarea în carantină a acestor localități.

”De ce am ales această rată de incidență de 4,5? În primul rând, peste o rată de incidență de 3 la o mie de locuitori, localitatea respectivă e în scenariul roșu și se impun anumite restricții.

La o rată mai mare de 6 localitatea intră în carantină, iar noi ne dorim ca de la o rată de 4,5 să intervenim, din punct de vedere medical, prin accelerarea campaniei de vaccinare, pentru a evita carantinarea acestor localități”, a subliniat medicul. 

Iată lista localităților unde românii se pot înregistra pentru etapa a treia de vaccinare anti Covid-19. 

  • Alba Iulia
  • Timișoara
  • Brașov împreună cu Sânpetru
  • Baia Mare
  • Zalău
  • Petroșani
  • Cluj-Napoca
  • Giurgiu

Etapa a treia de vaccinare. Categorii prioritare

Persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate:

  • lucrătorii din industria extractivă;
  • lucrătorii din industria prelucrătoare;
  • lucrătorii din hoteluri şi restaurante;
  • lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare;
  • lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative;
  • lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora;
  • persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
  • persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
  • persoanele private de libertate;
  • persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii;
  • lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice;
  • lucrătorii din biblioteci;
  • casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar.
  • populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

CITEȘTE ȘI: Vaccinul Sputnik va fi produs în Italia. Cum funcționează și ce eficiență are serul rusesc

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net