Începe marea împărțeală! Ce partide vor forma noul Guvern. Care sunt funcțiile și ministerele adjudecate de coaliție

Ultima actualizare:
Coaliția PNL, USR-PLUS și UDMR va guverna România
Coaliția PNL, USR-PLUS și UDMR va guverna România

Alegerile Parlamentare s-au încheiat, Ludovic Orban și-a dat demisia de onoare, iar PNL a început negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare și a unui nou Executiv. Iată ce partide vor forma noul Guvern și cum se vor împărți funcțiile!

Liberalii au pierdut alegerile parlamentare și vor putea guverna doar cu ajutorul unei coaliții formate din USR-PLUS și UDMR. Așa că azi au început primele negocieri. Se fac calcule la sânge și se pun la cale tot felul de strategii căci fiecare formațiune politică vrea să-și adjudece cât mai multe funcții. Motiv pentru care marți PNL s-a reunit în ședință. Iată cum au pus țara la cale!

Rares Bogdan a afirmat că vom avea un Guvern până în ajunul Crăciunului
Rares Bogdan a afirmat că vom avea un Guvern până în ajunul Crăciunului

PNL ar putea obține, împreună cu USR PLUS și UDMR 244 de parlamentari, dintre care liberalii ar putea avea 41 de senatori şi 95 de deputaţi. Potrivit calculelor, aceste 3 partide ar putea forma coaliţia de guvernare. Însă, fiecare formaţiune vine cu  propriile pretenţii.

Liberalii vor să dea premierul, dar vor să păstreze și câteva ministere, în timp ce USR-PLUS vor Finanțele și Justiția.

Ludovic Orban: „Se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD”

Ludovic Orban a declarat la sediul PNL că după ce au făcut câteva calcule, au ajuns și la o concluzie: “Am făcut calculul mandatelor, concluzia este foarte clară - se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD şi acesta este obiectivul nostru: de a forma o majoritate parlamentară în jurul PNL, fără PSD. Din calculul mandatelor reiese foarte clar că există această posibilitate politică şi PNL se va implica în negocieri pentru a forma o majoritate parlamentară”. Președintele PNL a mai afirmat că negocierile abia au început, nu sunt în nici un caz definitive. „Mai sunt încă de validat câteva procese-verbale, nu e încă decizia definitivă. (...) Poţi să spui 100% numai după ce ai rezultatele în toate secţiile de votare”.

Nicolae Ciucă ar putea fi premier cu mandat plin
Nicolae Ciucă ar putea fi premier cu mandat plin

Rares Bogdan: „Vom avea guvern până la Crăciun”

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat marți că s-a format deja o majoritate „confortabilă” de 244 de deputați și senatori, împreună cu USR-PLUS și UDMR. La aceștia se adaugă și 16 parlamentari de la minorități. Astfel, noul guvern va fi alcătuit până în ajunul Crăciunului. „Coaliția este clară: PNL-USR-UDMR. E clar că PMP n-a intrat în Parlament, rămân cele trei partide de dreapta cu 244 de deputați și senatori, plus 16 de la minorități, deci avem o majoritate confortabilă de 260, cu aproximativ 36 de parlamentari în plus față de cei 234 necesari”, a anunțat Rareș Bogdan.


    Nicolae Ciucă ar putea fi premier cu mandat plin Sursa foto: Adevărul
Nicolae Ciucă ar putea fi premier cu mandat plin Sursa foto: Adevărul

Ce ministere vrea PNL

Rareș Bogdan a afirmat că încă nu s-a purtat o discuție despre cum se vor împărți ministerele însă a ținut să precizeze că „prim-ministrul va trebui să aibă câteva ministere fără de care e greu să-și pună programul în aplicare și aici vorbim în primul rând de Ministerul Justiției, de Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor și Ministerul de Interne”.

În ceea ce privește candidatul la funcția de premier, se pare că Nicolae Ciucă va fi susținut pentru un mandat plin, deși ar mai fi încă două asemenea propuneri: Ilie Bolojan și Florin Cîțu. În urma ședinței care a avut loc azi la sediul din Modrogan, liberalii au decis că vor cere șefia Camerei Deputaților, lăsând Senatul pentru USR-PLUS. 

Trei ministere ar putea ajunge la UDMR: se vehiculează (dar nu este nimic sigur) Miniserul Culturii, Ministerul Comunicațiilor și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

CITEȘTE ȘICe scrie presa internațională despre demisia lui Ludovic Orban

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
maxresdefault jpg
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net