A început campania de imunizare în Piața Obor! Oamenii au făcut coadă la vaccinarea cu mici

Ultima actualizare:

    Apetisantul premiu îi aştepta pe toţi cei care au stat la coadă la vaccinareFoto: Sever Gheorghe
Apetisantul premiu îi aştepta pe toţi cei care au stat la coadă la vaccinareFoto: Sever Gheorghe

”Cu o înţepătură umfli maţul”. Aşa ar fi trebuit să scrie ieri la intrarea în Piaţa Obor unde se desfăşoară în acest sfârşit de săptămână acţiunea ”te vaccinezi şi mănânci mici”. Trei mici, două chifle şi o sticlă de apă plată este ”pachetul” vaccinatului de la Obor. Printre zecile de oameni care au încercat oferta s-a numărat şi reporterul Click!

La ora 11.00, sub un soare puternic, m-am aşezat la coadă la vaccin, lângă Victoriţa, Nea Ion şi Moş Firfirică. Rulota centrului medical doctor Dan Furtună, în care sunt serurile, este poziţionată chiar în mijlocul pieţei, iar lipită de ea sunt o masă şi un scaun, ”cabinetul”medical unde se face înţepătura propriu-zisă. În jurul rulotei, într-un ţarc înconjurat de garduri de fier, se află zeci de scaune şi câteva mese. Aici, fiecare persoană care doreşte să fie imunizată, când îi vine rândul completează un formular despre boli, reacţii şi contraindicaţii la vaccin. În plus optează în scris pentru unul dintre cele două seruri care se fac la acţiunea ”te vaccinezi şi mănânci mici”: Pfizer sau Johnson&Johnson. Documentul, împreună cu buletinul este înmânat reprezentanţilor centrului medical care în timp ce eşti vaccinat îl completează pentru rapel sau te introduc în baza de date. La ieşire, primeşti mult doritul voucher pentru mici. 

Plictiseală mare, soarele biciuieşte coada care se măreşte minut cu minut. Nimeni nu cedează iar argumentul cel mai puternic este mirosul apetisant de mici care vine de pe terasa din apropiere. Câţiva vigilenţi se ocupă să nu se sară nimeni rândul. ”Unde te duci”, ”ce crezi că eşti mai cu moţ de sari rândul”, ”şi eu am boli, vrei să-ţi arăt?”, sunt îndemnurile dinspre coadă de fiecare dată când cineva încearcă să se bage în faţă sub diferite motive. Miopii, şchiopii sau cei cu tensiunea mare sunt scrutaţi rapid de o comisie formată ad-hoc la coadă din Tite, Manu şi Tanti Anastasia. Scapă doar un orb călăuzit de o rudă sau un cuplu cu doi copii mici. ”Ce se înghesuie lumea asta, sunt vaccinuri pentru toţi”, spune Nea Ion plimbându-şi de plictiseală greutatea de pe un picior pe altul. Mioara a făcut cumpărăturile şi acum vine la coadă, direct în faţă. ”Mi-a ţinut soţul rând. El este vaccinat, eu nu. Oare pot să iau mici şi pentru el?”, întreabă femeia pasând soţului ceapa, cartofii şi leuşteanul. 


    Reporterul Click!, la coada pentru imunizareFoto: Sever Gheorghe
Reporterul Click!, la coada pentru imunizareFoto: Sever Gheorghe

Majoritatea celor de la coadă sunt peste 45 de ani şi au paporniţe în mână. Principala discuţie la coadă este ce vaccin să aleagă. Unii sună vecinii, mulţi rudele, puţini ştiu cu ce ser o să se imunizeze. Un lucru este clar: toţi vor micii, nici unul nu s-ar fi vaccinat dacă autorităţile din sectorul 2 nu ar fi avut ideea să aducă serul în piaţă. Oficial, nimeni nu recunoaşte că va lua voucherul pentru mici, când sunt întrebaţi de presă sau necunoscuţi afirmă că fac totul pentru propria sănătate. După câtva timp însă îi găseşti invariabil la coada la mici, chiar dacă mulţi au palmat voucherul care le asigură ”pachetul” vaccinatului de la Obor. 


    Cămaşa cu mânecă lungă nu e indicată la vaccinFoto: Sever Gheorghe
Cămaşa cu mânecă lungă nu e indicată la vaccinFoto: Sever Gheorghe

După două ore de stat la coadă intrăm în ţarc şi completăm”paşaportul” spre punctul de vaccinare. ”Am avut Covid” spun şi deodată în jurul meu se face gaură. ”Acum cinci luni”, îi liniştesc. Stârnesc amuzamentul celor din jur când descopăr că am cămăşă cu mânecă lungă şi trebuie să o scot pentru a primi serul. La ieşire, bucuros că am scăpat, cât pe ce să uit de voucherul pentru mici. Terasa Obor câţiva metri mai încolo, altă coadă. ”Pachetul” de vaccinat, trei mici, o apă plată şi două chifle ar costa în mod normal 13 lei. 3 lei sticla de jumătate de apă plată, trei mici a 3 lei bucata şi două chifle a 50 de bani bucata. În total 13 lei. Credeţi că nu am luat voucherul, că am ratat micii? Ei bine nu, erau dreptul meu! La ora 14.00 eram mâncat şi vaccinat.


    A doua coadă a zilei, cea pentru miciFoto: Sever Gheorghe
A doua coadă a zilei, cea pentru miciFoto: Sever Gheorghe


    Reporterul ajuns, învingător, la ”finiş”Foto: Sever Gheorghe
Reporterul ajuns, învingător, la ”finiş”Foto: Sever Gheorghe

Programul vaccinării de la Obor

Primăria Sectorului 2 împreună cu Centrul Medical Doctor Dan Furtună au deschis vineri, 11 iunie, un centru de vaccinare, în Piaţa Obor. Proiectul este denumit ”Caravana mobilă de la Obor” iar reprezentanţii centrului medical vor imuniza până duminică toţi bucureştenii care doresc. Cei dornici să se vaccineze nu au nevoie să se programeze în prealabil în platforma online. Serurile administrate sunt Pfizer (vaccin cu două doze) şi Johnson & Johnson (vaccin într-o singură doză). Programul centrului de vaccinare: sâmbătă între orele 8:00 şi 20:00 iar duminică între 8:00 şi 18:00.


    Centrul medical amenajat în Piaţa OborFoto: Sever Gheorghe
Centrul medical amenajat în Piaţa OborFoto: Sever Gheorghe
image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net