A început înscrierea pentru învăţământul profesional. Sunt peste 38.000 de locuri

Ultima actualizare:

    Hotelierii se plâng că nu găsesc cameriste
Hotelierii se plâng că nu găsesc cameriste

Firmele românești se plâng că nu găsesc meseriași. Iată că au posibilitea să contribuie la pregătirea unor tineri: să dea burse de studii pentru elevii de la școlile profesionale. Sunt 38.000 de locuri la învățământul profesional, iar înscrierile au început astăzi, 15 iunie.

Este criză de meseriași în România. Hotelierii se plâng că nu au cameriste, constructorii că nu mai găsescelectricieni, sudori sau faianțari. Iată că firmele au posibilitatea să își educe viitorii meseriași. Pot oferi 200 de lei burse elevilor care învață o meserie și îi pot angaja imediat după ce aceștia termină școlile profesionale. Sunt locuri pentru o mare diversitate de meserii: mecanici auto, electricieni, sudori, bucatari, patiseri, cofetari, construcții, instalaţii şi lucrări publice, industria alimentară,textilă şi pielărie.

Înscrierea pentru clasele de învăţământ profesional din anul şcolar 2018 - 2019 începe, astăzi, 15 iunie, fiind puse la dispoziţia elevilor peste 38.000 de locuri, a anunțat Ministerul Educației. În 19 iunie vor fi publicate listele cu elevii înscrişi, iar în zilele de 21 şi 22 iunie vor fi susţinute probele eliminatorii la calificările are presupun o astfel de verificate a calităţilor. Prima etapă dedicată înscrierii absolvenţilor claselor a VIII-a în învăţământul profesional de stat şi în învăţământul dual, în anul şcolar 2018-2019, se va desfăşura în zilele de 15, 18 şi 19 iunie 2018.

Unităţile de învăţământ gimnazial din care provin elevii şi unităţile de învăţământ cu ofertă educaţională pentru învăţământul profesional/dual vor furniza toate informaţiile de care absolvenţii de gimnaziu vor avea nevoie în vederea înscrierii pe cele 38.345 de locuri la învăţământ profesional existente la nivelul întregii ţări, din care 5.542 de locuri sunt alocate învăţământului dual.

Sunt 700 de școli în toată țara

În data de 19 iunie, cele peste 700 de unităţi de învăţământ cu ofertă educaţională pentru învăţământul profesional şi dual vor afişa lista candidaţilor înscrişi. În situaţia în care diverse unităţi de învăţământ profesional organizează preselecţie la unele calificări, acestea vor afişa atât lista candidaţilor înscrişi la respectivele calificări, cât şi procedura de preselecţie. Unităţile care organizează probe eliminatorii pentru admiterea în învăţământul dual vor afişa şi graficul derulării acestora, pentru fiecare calificare profesională.

Se dau probe de preselecție

Proba de preselecţie sau proba eliminatorie, după caz, se desfăşoară în zilele de 20 şi 21 iunie, rezultatele fiind afişate în 21 iunie. În cazul în care numărul celor admişi în urma preselecţiei este mai mare decât numărul locurilor existente va fi organizată o probă suplimentară de admitere în perioada 25-29 iunie. Modul de organizare şi desfăşurare a probei suplimentare de admitere, modelele de subiecte şi baremele de evaluare şi notare, durata probei suplimentare de admitere, respectiv modul de organizare şi desfăşurare a contestaţiilor sunt stabilite de unitatea de învăţământ profesional. 

Candidaţii respinşi în faza de preselecţie vor putea opta în zilele de 21 şi 22 iunie pentru alte unităţi de învăţământ cu ofertă disponibilă.

Se dau burse de studiu

Formarea elevilor este susţinută financiar prin bursa profesională care se acordă în cuantum de 200 lei lunar (de la bugetul de stat) - dacă elevul este înscris la învăţământul profesional şi minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat şi minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică) dacă elevul este înscris la învăţământul dual.

În cazul în care numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se face luând în calcul în proporţie de 70% media de admitere şi în proporţie de 30% nota obţinută la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învăţământ.

Conform metodologiei, candidaţii care nu au susţinut Evaluarea naţională sunt admişi în învăţământul profesional/dual, considerându-se că media generală obţinută la aceste examene este 1.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net