A început pictarea și montarea geamurilor la Catedrala Națională

Ultima actualizare:

    Specialiștii au început să monteze icoanele care vor împodobi catapeteasma, 45 de icoane, restul bisericii urmând a fi pictată în patru sau cinci aniFoto: basilica.ro
Specialiștii au început să monteze icoanele care vor împodobi catapeteasma, 45 de icoane, restul bisericii urmând a fi pictată în patru sau cinci aniFoto: basilica.ro

Cinci luni! Atât a mai rămas până la inaugurarea celei mai mari biserici din România, Catedrala Mântuirii Neamului! Peste 650 de muncitori lucrează în trei schimburi, de luni până sâmbătă, în toate colțurile giganticului edificiu pentru a respecta termenul de inaugurare, sfârșitul lunii noiembrie. Sunt multe noutăți, iar cele mai importante se referă la începerea fixării icoanelor realizate în mozaic, a ferestrelor și ușilor

A fost finalizată tencuirea bisericii și au intrat deja în acțiune pictorii care fixează icoanele prin metoda mozaic, aleasă de Patriarhie. Pentru inaugurare, acestea nu vor fi puse decât în zona catapetesmei (peretele despărțitor împodobit cu icoane dintre altar și restul bisericii), restul icoanelor urmând să fie pictate în patru-cinci ani.

”Suprafața pe care se întinde această lucrare este de aproape 408 metri2 , iar termenul de finalizare este 30 octombrie 2018, astfel încât această lucrare să fie gata pentru evenimentul programat pentru data de 25 noiembrie, atunci când vor începe zilele de sfințire a Catedralei Naționale”, a declarat pentru basilica.ro, Vasile Crăcăoanu, reprezen tantul Patriarhiei pe șantier. În total, vor fi 45 de icoane, iar fiecare va fi delimitată prin brâie realizate în mozaic.


    Pe acoperiș se lucrează concomitent la cele opt turle, din care șase secundare.
Pe acoperiș se lucrează concomitent la cele opt turle, din care șase secundare.

La toate turlele s-au montat planșeele de beton și se lucrează la armături. La turla clopotniță, pe latura de vest se lucrează la 60 de metri iar la turla centrală, pantocrator, cea al cărei acoperiș va atinge 120 de metri, se lucrează la cota 71 de metri. După realizarea structurii de rezistentă din beton armat, este programată începerea montajului structurii metalice a acoperișului, care va fi finalizată în etape. Astfel, în zona critică a proiectului (Turla Principală sau Pantocrator) acoperișul se va monta între iulie și septembrie 2018. Pe măsură ce se realizează acoperișul, se montează și învelitoarea din cupru auriu,  programată a se încheia până la sfârșitul lunii noiembrie 2018.

Ferestrele lăcaşului de cult reprezentativ pentru spiritualitatea ortodoxă românească se montează în două etape. Prima a început de câteva zile, va dura până la sfârșitul lui iulie și include montarea ferestrelor până la cota 45 de metri. Restul geamurilor vor fi amplasate la sfârşitul lunii octombrie.

În august – octombrie 2018, este programată ridicarea în turlă a clopotelor.  Primul dintre cele șase clopote ale Catedralei a fost turnat vineri, 11 noiembrie 2016, iar celelalte cele cinci în data de 21 aprilie 2017. Ele sunt depozitate acum în curtea șantierului. Clopotele realizate în orașul austriac Innsbruck, au o garanție de 15 ani și o viață apreciată la peste 400 de ani.

Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului este programată pentru sfârşitul lunii noiembrie 2018

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net