Măștile de protecție sunt obligatorii începând de astăzi, 15 mai. Astfel că cei care sunt prinși în spații închise că nu le poartă primesc deocamdată avertismente, iar de luni și amenzi. La metrou a început încă de dimineață vânătoarea de măști.


Legea care stabilește regulile după care ne ghidăm în perioada stării de alertă spune că masca este obligatorie.

Începând din 15 mai, trebuie să o purtăm în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, precum gările, autogările, aeroportul.

A început vânătoarea de măști! Sunt filtre de Poliție la metrou pentru cine nu le poartă

Cine nu respectă obligativitatea va fi amendat cu sume cuprinse între 500 și 15.000 de lei. 

Însă nu de azi, ci de luni, atunci când noua lege va intra în vigoare şi îşi va produce efectele. Chiar și așa, la metrou au fost instituite filtre în 20 de stații aglomerate. 

filitru-politisti-masca-statia-piata-unirii-metrou.jpg

Bărbatul a fost atenționat că nu are mască pe față și de către al doilea filtru, aflat la Piața Unirii, și i s-a dat avertisment
Bărbatul a fost atenționat că nu are mască pe față și de către al doilea filtru, aflat la Piața Unirii, și i s-a dat avertisment

Azi dimineață, la ora 7.00, la stațiile de metrou Piața Unirii, Piața Victoriei, Aurel Vlaicu, Universitate, Romană se împărțeau avertismente.

Ce spune Poliția Capitalei despre amenzile pentru masca de protecție

”Primul filtru este format dintr-un polițist local și un agent de pază care îi pune în vedere persoanei care nu are mască să iasă și să-și cumpere. Urmează un al doilea filtru în apropierea peroanelor, format din polițiștii de la Ordine Publică, de la Transporturi și Jnadarmerie, care dă avertismentul. De luni, vom avea baza legală pentru sancțiuni contraveționale. Atunci vom știi exact și care va fi valorea amenzii pentru masca de protecție. Și acum se poate amenda pe Legea 61 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, dar, în Capitală, nu s-a recurs la ea pentru a sancționa lispa măștilor. Ideea nu este să amendăm oamenii, ci să-i conștientizăm că masca este importantă pentru a se proteja”, au precizat pentru Click! surse din cadrul Poliției Capitalei.

Cine este scutit să nu poarte mască de protecție

Poliție este și în stațiile STB, unde călătorii sunt atent monitorizați dacă au fața acoperită corespunzător.  

calatori-metrou-stare-de-alerta.jpg

Este aglomerație la metrou, dar sunt și călători care nu poartă mască
Este aglomerație la metrou, dar sunt și călători care nu poartă mască

Eşti scutit să porți masca de mască dacă faci dovada că ai o afecţiune medicală care nu îţi permite asta, dar trebuie să ai la tine avizul medical.

De menţionat este că şi angajaţii din magazine și frizerii trebuie să aibă mască.

 

 

Loading...