Îngrijorător! Anual, în România mor 42.000 de oameni din cauza fumatului

Ultima actualizare:

    Fumatul este foarte întâlnit în rândul tinerilor români
Fumatul este foarte întâlnit în rândul tinerilor români

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, la conferinţa ”2035 - Prima generaţie fără tutun a României”, organizată la Palatul Cotroceni, că, anual, în România mor 42.000 de oameni din cauza fumatului, informează News.ro. De asemenea, 5% din copiii de 11 ani au încercat să fumeze măcar o dată, potrivit statisticilor.

”Sunt tânăr şi mă bucur că am ambii părinţi în viaţă. Ambii mei părinţi fumează de la vârsta de 20 de ani. Mama este învăţătoare, iar tata a fost sportiv de performanţă, a fost înotător de performanţă. Tatăl meu a făcut primul infarct înainte de vârsta de 40 de ani şi a suferit un dublu bypas acum mai puţin de şase luni”, a povestit Voiculescu, precizând că tatăl său încă este în perioada de recuperare şi s-ar bucura să fie din nou ca înainte.

Vlad Voiculescu a mai mărturisit că tatăl său are în prezent o capacitate pulmonară undeva la 50% şi a adăugat că mama sa are o capacitate pulmonară chiar şi mai mică, de sub 50%, în contextul în care ambii fumează de la 20 de ani.

Vlad Voiculescu a afirmat că este onorat să poată contribui la elaborarea unei strategii pentru prevenirea fumatului în rândul tinerilor şi să prefigureze un orizont al anului 2035, în care să avem prima generaţie de tineri de nefumători.

”În România, principalele cauze de deces sunt bolile cardiovasculare, bolile maligne, complicaţiile respiratorii”, a mai spus Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a amintit că multă vreme a locuit la Viena şi a călătorit o bună perioadă aproape săptămânal cu avionul.

”Mi-a fost foarte teamă de mersul cu avionul, mi-a fost teamă că s-ar putea întâmpla ceva. Anual, în România mor 42.000 de oameni din cauza fumatului. Asta înseamnă cam 200 de avioane prăbuşite”, a completat Voiculescu.

Ministrul a mai declarat că efectele fumatului nu se văd imediat, ci, câteodată, după 15-20 de ani, astfel că este foarte importantă prevenirea debutului fumatului.

”Ar fi bine ca tinerii să nu se apuce de fumat”, a spus Voiculescu, arătând că cifrele statistice, pe el, personal, îl sperie uneori.

”5% din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată. 16% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani şi 52% din copiii de 15-16 ani au fumat măcar o dată”, a afirmat Vlad Voicuescu, adăugând că la segmentul copiilor de 16 ani, ponderea celor care fumează constant este de 29%.

Potrivit ministrului Sănătăţii, ţinta este ambiţioasă, şi anume ca în intervalul de 12-15 ani, doar 5% din copii să mai fumeze în anul 2035,  dar că acest obiectiv se poate realiza cu un efort susţinut din partea instituţiilor statului, societăţii civile şi a fiecăruia dintre noi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
marcel ciolacu si gabriela firea. foto mediafax
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net