Înroşeşte ouăle joi, ca să nu se strice!

Ultima actualizare:

    Creştinii vopsesc ouăle  ca un gest de comemorare a  chinurilor îndurate de Iisus
Creştinii vopsesc ouăle ca un gest de comemorare a chinurilor îndurate de Iisus

Creştinii ortodocşi păşesc, astăzi, în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Urmează cele mai triste zile ale Postului şi în toate bisericile ortodoxe se oficiază, de luni până vineri, slujbe speciale, numite Denii. Click! îţi spune ce mesaj are fiecare zi din această săptămână!

În aşteptarea Învierii, creştinii rememorează, începând de luni, evenimentele premergătoare suferinţelor Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Lunea Mare: pilda smochinului neroditor

Astfel, la Denia de luni, este pomenit Iosif, Patriarh în Vechiul Testament, care, asemenea lui Iisus, a fost vândut de fraţii lui  pe 30 de arginţi. Tot la Denia din această zi se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să  se usuce pentru că nu avea fructe. Este pilda care demonstrează că Dumnezeu reprezintă atât iubirea, cât şi dreptatea, deoarece la  judecata de apoi, El îi răsplăteşte pe cei care „au dat roade” şi îi va  pedepsi pe cei care n-au rodit.

Marţea Mare: Denia celor zece fecioare

Marţi se face pomenirea celor zece fecioare. Cinci dintre ele aveau candelă fără ulei, iar cinci, candelă şi ulei. Candela fără ulei reprezintă relizarea de sine în nepăsare de ceilalţi. Candela cu ulei reprezintă evlavia însoţită de milostenie. Această pildă arată că  Hristos trebuie să Se regăsească în fiecare dintre noi în orice moment.

Miercurea Mare: femeia păcătoasă îi spală picioarele lui Iisus

La Denia din Miercurea Mare este pomenită femeia păcătoasă care i-a spălat Mântuitorului picioarele cu lacrimile ei, apoi L-a uns cu uleiul cel mai scump. Miercuri este ziua în care în mintea lui Iuda a înflorit gândul vânzării lui Hristos pe treizeci de arginţi. În această zi, Iuda a mers la Caiafa, ”şeful” Sinedriului şi i-a făcut cumplita propunere.

Joia Mare: Cina Cea de Taină

Joi este rânduită Denia celor 12 Evanghelii.  În semn de smerenie, Iisus le-a spălat picioarele ucenicilor săi, apoi i-a invitat la Cina cea de Taină, pentru a sărbători cu toţii Paştele. Persoanele care au postit se pot împărtăşi în această zi. Din seara zilei de joi, în biserici  nu se mai trag clopotele şi se bate doar toaca. Tot astăzi, se înroşesc ouăle. Cei care nu le fac joi le mai pot vopsi sâmbătă. De asemenea, se coc cozonacii şi pasca. În unele zone, se numeşte Joia Morţilor, oamenii mergând la cimitir şi aprinzând lumânări la mormintele celor dragi.

În Vinerea Neagră, Hristos e răstignit

Vineri, Fiul lui Dumnezeu este răstignit pe cruce. Apoi, noi coborâm în mormânt, împreună cu Hristos, în chip simbolic, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf. Seara se cântă Prohodul şi, în unele zone, se înconjoară biserica. În această zi, se ţine post negru, nu se coace şi nu se spală.

Sâmbăta Mare: coborârea în mormânt

Sâmbătă, prăznuim îngroparea lui Hristos cu trupul şi pogorârea la iad cu dumnezeirea pentru a ridica din stricăciune la viaţa veşnică pe cei din veac adormiţi. Seara, începe slujba Învierii lui Iisus. Duminică, luni şi marţi, sărbătorim Paştele.

image
image
image
image
image
image
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net