Instanța face lumină: Motivarea sentințelor violatorilor din Vaslui

Ultima actualizare:

    Susținătorii victimei susțin că pedepsele primite de cei șapte violatori din Vaslui sunt prea micifoto: Adevărul
Susținătorii victimei susțin că pedepsele primite de cei șapte violatori din Vaslui sunt prea micifoto: Adevărul

Cei șapte violatori din Vaslui și-au primit deja sentințele, tinerii urmând să săvârșească ani buni de închistoare. Cu toate acestea, pedepsele au stârnit un sentiment de nemulțumire în rândul susținătorilor victimei.

Aceștia consideră că făptașii ar trebui să primească pedepse mult mai lungi față de cele hotărâte de instanță. Conform oamenilor din sat care o susțin pe fată, dar și celor din restul țării care au luat cunoștință de cazul ei, cei șapte violatori din localitatea Văleni, județul Vaslui, prezintă un pericol public și ar trebui închiși pentru cât mai mult timp.

Cum răspunde instanța

„Instanța nu va analiza strict sub acest aspect oportunitatea înlocuirii măsurii preventive, respectiv reacția mediatică și a persoanlor fizice exprimată atât în mod public prin intermediul mijloacelor de comunicare, cât și în mod direct, dar nici nu poate să facă abstracție de aceste lucruri, încât această reacție este o expresie evidentă a unei stări de indignare, de temere generală că persoane judecate pentru fapte grave au o reacție sfidătoare la adresa actului de justiție”, arată instanța care i-a condamnat pe tineri, potrivit Mediafax.

Se pare că părerile celor care consideră că inculpații ar trebui să primească sentințe mai lungi nu sunt relevante pentru instanță, însă acestea nu sunt nici ignorate. Conform citatului din motivare, se pare, totuși, că este foarte posibil ca pedepsele primite să rămână aceleași, pentru că înlocuirea măsurii preventive nu pare a fi o variantă viabilă pentru judecători.

Ce spune instanța despre campania de denigrare a victimei

Părinții unora dintre inculpați au pornit o adevărată campanie de denigrare a victimei prin intermediul unei rețele sociale. Aici se încerca o aplanare a gravității faptelor comise de tineri, pe motiv că fata violată nu ar fi avut valori morale. Cu toate acestea, instanța nu poate acționa în acest caz, pentru că violatorii nu au fost implicați direct în campanie.

„Este drept că această campanie nu a provenit direct din partea inculpaților, însă o astfel de atitudine a unui părinte a inculpatului este o exteriorizare indirectă a atitudinii inculpaților față de victimă. Acest aspect reiese și din modalitatea în care inculpații, prin apărători, și-au formulat apărările, centrate pe a demonstra calitatea morală scăzută a victimei”, se mai arată în document.

Mai mult, instanța consideră că atitudinile manifestate de inculpați în fața presei ar fi putut atrage păreri negative din partea oamenilor care au urmărit imaginile cu ei: „Este de notorietate că cei șapte tineri au avut, de cele mai multe ori, reacții nepotrivite și cuvinte neadecvate la adresa faptelor în momentele în care au fost filmați sau fotografiați de către reprezentanții media. Aceste imagini au devenit publice, alimentând, astfel, reacția negativă a oamenilor de rând și având aptitudinea de a crea o puternică presiune asupra persoanei vătămate”, mai susține instanța.

Silviu Burada, declarații șocante despre desfășurarea evenimentelor

Inculpatul care a primit cea mai mare pedeapsă, Silviu Odiviu Burada, a recunoscut în fața judecătorilor că victima a trăit momente îngrozitoare în seara care s-a întâmplat totul: „I-a fost frică când a întreținut cu aceștia raporturi sexuale, a plâns, a leșinat atunci când inculpatul Burada Ovidiu Silviu a așezat-o în genunchi pentru a întreține un act sexual oral”, arată instanța, care precizează că inculpatul este cel care a recunoscut toate aceste fapte.

Mai mult, se pare că Burada a fost chiar cel care a „momit-o” pe tânără să urce în mașină cu el, inducând-o în eroare cu privință la ceea ce urma să i se întâmple: „Acest inculpat a venit cu ideea de a întreține relații sexuale cu vătămata, a contactat-o telefonic, a convins-o să urce în autovehicul, a amenințat-o că dacă nu va întreține relații sexuale, va fi violată de toți, înfrângând, astfel, voința femeii, a dezbrăcat-o, a țipat la ea și, în cele din urmă, acțiunile sale au determinat leșinul victimei”, se mai arată în document.

Iar toate aceste lucruri au fost plănuite de bărbat, care, în cele din urmă, și-a recunoscut fapta: „Noi plecasem cu intenția de a o lua din Vaslui și a întreține relații sexuale cu mai mulți băieți, prieteni de-ai mei... ea nu știa ce aveam noi de gând să facem”, a povestit acesta.

Ce pedepse au primit violatorii din Vaslui

Silviu Ovidiu Burada a primit cea mai mare pedeapsă conform faptelor săvârșite. Bărbatul a fost cel care a „ridicat-o” pe victimă dintr-o stație de autobuz din Vaslui cu intenția de a întreține relații sexuale cu ea. Astfel, el a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru viol în formă agravantă și patru ani pentru lipsire de libertate. Astfel, Burada urmează să execute pedeapsa cea mai mare, cea de șapte ani, cu un spor de un an și patru luni.

Paul Andrei Burlacu, Silviu Avădanei și Petrică Ionuț Bolboceanu, alți trei inculpați, au primit pedepse de șase ani de închisoare pentru acuzația de viol în formă agravantă, dar și trei ani pentru lipsire de libertate. În mod similar, cei trei vor săvârși cea mai mare pedeapsă, pe cea de șase ani, cu un spor de un an.

Cei trei tineri care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, Ionuț Boicu, Alin Rotaru și Ioan Surleac, au primit numai cinci ani de închisoare pentru viol în formă agravantă și doi ani pentru lipsire de libertate. Astfel, aceștia vor săvârși pedeapsa de cinci ani, cu un spor de opt luni. Mai mult, tânăra urmează să primească plata pentru daune morale în valoare de 50.000 din partea violatorilor.

Sentințele au fost contestate de procurori și de avocata fetei, iar susținătorii victimei au fost profund nemulțumiți în legătură cu durata pedepselor. Astfel, următorul termen a fost stabilit la data de 6 octombrie, când vor fi restabilite pedepsele celor șapte violatori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net