INTERVIU Ce se întâmplă cu pacienții non-COVID în vremea pandemiei

Ultima actualizare:

    Medici și pacienți, vulnerabili în fața coronavirusului
Medici și pacienți, vulnerabili în fața coronavirusului

Milioane de pacienți care nu sunt infectați cu noul coronavirus dar suferă de boli cronice grave se văd în situația de a lupta pentru viața lor. Spitalele nu-i mai internează dacă nu sunt cazuri urgente, iar în unele cazuri, chiar dacă ajung la medic, protocolul COVID le poate aduce moartea, până află dacă sunt infectați sau nu. Radu Gănescu, președintele COPAC, una dintre cele mai mari asociații de pacienți atrage atenția autorităților privind această situație.

România are aproximativ 5 milioane de bolnavi cronici, estimează Radu Gănescu, președintele COPAC, una dintre cele mai mari asociații de pacienți din România, într-un interviu acordat HotNews.ro. Însă este vorba doar despre o cifră estimativă, deoarece statul român nu are nici măcar registre cu numărul exact al bolnavilor. El spune că pentru cel puțin o parte dintre aceste 5 milioane de bolnavi cronici, lipsa accesului în spitale, pentru investigații și intervenții chirurgicale, poate fi fatală în această perioadă. ”În România mai sunt și alți bolnavi care au nevoie de tratament, de medici, de spital, în afara celor infectați cu COVID-19”, atrage atenția Radu Gănescu.

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Radu Gănescu, spune că  de 2-3 luni, pentru spitalele din România nu mai există alți pacienți decât cei care au COVID-19.  Pentru unii dintre ei, lipsa accesului la investigații medicale sau la o intervenție chirurgicală poate însemna agravarea bolii sau moartea. El a făcut referire la o pacientă care a căzut pe stradă, și-a fracturat coloana și a murit acasă. Pentru că de la UPU au trimis-o acasă.

"La noi în România au murit pacienți în UPU pentru că până li s-a făcut intervenția pe accident vascular, au zis să le facă triajul pe COVID. Eu nu am nimic împotrivă și înțeleg siguranța, a echipei medicale și a spitalului, dar - pentru numele lui Dumnezeu! - nu putem să tratăm un accident vascular sau un infarct miocardic la 7 ore după ce îi facem testul PCR pentru coronavirus", atrage atenția Radu Gănescu.

"La ora actuală, de 2-3 luni, în România nu mai există pacienți, decât cu COVID-19. Nu s-a mai diagnosticat niciun pacient, nu mai avem pacienți noi diagnosticați, nu mai avem pacienți care să intre în tratament - și vorbim aici de pacienți cu hepatite, cu boli cardiovasculare etc., de pacienți care, în mod normal, ar trebui să facă niște investigații care la ora actuală nu se mai fac, pentru că totul este orientat doar pe urgențe și pe COVID. În România mai sunt și alți bolnavi care au nevoie de tratament, de medici, de spital", spune președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Dacă nu se reia activitatea în spitale, va crește numărul morților

Radu Gănescu este de părere că "noi ar trebui să reluăm activitatea în spitale, iar spitalele ar trebui să ia pacienții care sunt cu anumite simptome și să îi investigheze pentru diagnostic. Pentru că va începe să crească numărul de bolnavi cronici cu probleme mult mai complicate și cu cheltuieli foarte mari".

Președintele COPAC cere găsirea unui echilibru între pacienții infectați cu coronavirus și ceilalți pacienți care au nevoie de acces la servicii medicale.  El spune că personalul medical se teme de virus, dar, în același timp, regulile recomandate de autorități nu sunt clare, ci mai degrabă interpretabile: "Din câte știu eu, motivul este că personalul medical se teme, și mi se pare normal să se teamă, în condițiile în care ordonanța spune să se facă doar interveții medicale de urgență. S-a făcut această ordonanță, dar nu au precizat ce înseamnă urgență: a, b, c, d, e, f, g. Aia este urgența. Și atunci înțelegeam cu toții. Dacă nu o să fie negru pe alb, nu se înțelege."

Reprezentantul pacienților cu afecțiuni cronice este nemulțumit de faptul că autoritățile au interzis, practic, intervențiile chirurgicale în afara celor de urgență. "Orice intervenție chirurgicală este ultimul pas la care ajunge pacientul, în ideea că nu se mai poate face altceva. Nu se duce nimeni la intervenții chirurgicale, în afara celor estetice, de dragul de a se opera. Fie că vorbim de o patologie cronică, fie că vorbim despre un accident, în momentul în care ai ajuns la cuțit, cum se zice pe românește, aceea este ultima linie, deci este clar că este urgență. Ori noi, în România, să spunem că se sistează intervențiile chirurgicale, în afara celor de urgență, e o absurditate enormă din toate punctele de vedere. Orice intervenție chirurgicală este clar că e urgență, s-a terminat cu tratamentul medicamentos, cu pastile, cu ceaiuri, cu alifii, cu uleiuri, e clar că ai ajuns la cuțit. Este ultima linie pe care o poți accesa ca să te tratezi, oriunde în lume."

Radu Gănescu mai spune că, din informațiile pe care le au el și colegii săi din asociațiile de pacienți, în acest moment în majoritatea spitalelor există materiale de protecție, spre deosebire de perioada de început a crizei, iar personalul medical nu are neapărat o scuză pentru a refuza pacienți.

Citește și: 

Chinurile prin care trec pacienții intubați. "E o traumă, ajung să aibă tuburi și ace peste tot"

Pacienți infectați și cadre medicale au petrecut în saloane: “Să trăiască COVID-ul!”

image
image
image
image
image
image
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net