Întreţinerea ne arde la buzunare iarna asta

Ultima actualizare:
Administratorul  Dumitru Murat
Administratorul Dumitru Murat

Bucureştenii care stau la bloc trebuie să se pregătească să scoată bani mulţi din buzunar. Întreţinerea pe luna octombrie va fi uriaşă. Doar pentru încălzire şi apă caldă, o familie care locuieşte la 4 camere va plăti în medie 270 de lei. Cu apa rece şi alte datorii către administraţie se ajunge undeva la 620 de lei. Şi asta fără majorarea Gigacaloriei cu 10% cerută ieri de ELCEN.

Iarna aduce facturi majorate la energia termică. Gigacaloria are şanse mari să se scumpească. Elcen a solicitat, ieri, Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) actualizarea preţului Gigacaloriei, din cauza creşterii tarifului gazelor şi a certificatelor de carbon. Mai exact, s-a cerut o majorare cu aproximativ 10%, astfel încât să-şi acopere costurile. 

Primăria Capitalei subvenţionează preţul la jumătate

Majorarea se va reflecta în facturile finale plătite de populaţie, dacă Primăria Capitalei nu va dori să acopere şi scumpirea. ”Preţul gazului a crescut, deci în consecinţă se actualizează preţul Gigacaloriei. Am solicitat ANRE actualizarea acestui preţ şi în momentul în care vom avea aprobat acest tarif de la autoritate, e opţiunea Primăriei Municipiului Bucureşti de a acoperi subvenţia. Noi estimăm o creştere a preţului gigacaloriei undeva în jur 10%. Preţul Gigacaloriei este compus din preţul de producere, preţul de transport şi preţul de distribuţie”, a declarat Claudiu Creţu, administratorul special al Elcen, în cadrul conferinţei Focus Energetic. Aceasta a subliniat că vorbeşte despre preţul de producere al Elcen, nu de preţul Gigacaloriei care ajunge la populaţie. ”În prezent, preţul pe Gigacalorie care pleacă de la Elcen este 184 de lei, la care se adaugă preţ de transport şi distribuţie şi se ajunge la preţul final de 360 - 370 de lei. Din acest preţ, Primăria Bucureşti acoperă, prin subvenţie, un anumit procent, în jur de jumătate”, a completat Creţu.

Scumpirile, operate din luna noiembrie

Dacă ANRE va aproba, scumpirile ar putea avea loc din această lună. Şi deţinătorii de centrale de apartament vor plăti mai mult, deoarece s-au majorat tarifele la gaze. Chiar şi fără această majorare, întreţinerea se va dubla începând de luna viitoare. Bucureştenii primesc căldură încă din octombrie. Legea spune că temperatura trebuie să fie sub 10 grade Celsius trei nopţi la rând, pentru ca RADET să înceapă furnizarea agentului termic în calorifere. Condiţie care s-a îndeplinit. În Capitală, temperatura a coborât seara chiar şi la 3 grade.


    Administratorul  Dumitru Murat
Administratorul Dumitru Murat

”În septembrie, întreţinerea la 2 camere a fost, în medie, 250 de lei, la 3 camere 300 de lei, iar la 4 camere, 350 de lei. În octombrie, vom vorbi despre alte cifre, pentru că se va socoti şi căldura”, ne-a explicat Dumitru Murat, administratorul unui bloc din cartierul Tei, din sectorul 2.

Octombrie, prima lună când plătim căldura

Potrivit acestuia, tarifele la căldură se vor situa undeva între 120 de lei şi 270 de lei, în funcţie de suprafaţa apartamentului. Astfel că la 2 camere întreţinerea va costa aproximativ 370 de lei, la 3 camere, 500 de lei, în timp ce la 4 camere suma va ajunge undeva la 620 de lei, mai bine de jumătate din salariul minim net pe economie, care este de 1.162 de lei. Statisticile arată că 46% dintre români sunt remuneraţi de angajatori cu cea mai mică leafă reglementată prin lege. Totodată, pensia medie în România este de 1.180 de lei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net