Inundațiile au făcut ravagii în 16 județe. În Timiș sunt așteptate viituri istorice

Ultima actualizare:

    Apa a fost evacuată cu pompele din zeci de case în TimișFoto: ISU Timiș
Apa a fost evacuată cu pompele din zeci de case în TimișFoto: ISU Timiș

Aversele torențiale au produs inundații în ultimele 24 de ore in 58 localități din 16 județe. Cele mai mari pagube au fost produse în județele Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara. În Timiș sunt așteptate vineri viituri istorice și au fost aduse forțe de intervenție din Olt, Dolj, Teleorman și Mehedinți.

Hidrologii au avut dreptate când au decretat Cod Roșu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş, În județele Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara au fost scoși în teren și puși în stare de alertă toți pompierii. Situația este atât de gravă încât Ministerul Afacerilor Interne a dispus Inspectoratului pentru Situații de Urgență suplimentarea personalului și a tehnicii de intervenție în județele Caraș-Severin și Timiș, cele mai afectate de inundații și unde sunt așteptate vineri viituri de proporții. Cele 19 motopompe de mică și mare capacitate (13 trimise în sprijin în Caraș-Severin și 6 în Timiș) au fost mobilizate din judeţele Dolj, Mehedinți, Teleorman și Olt, în care nu s-au înregistrat situaţii de urgenţă grave cauzate de vremea nefavorabilă. O situație deosebită s-a produs în localitatea Fârdea, județul Timiș de unde au fost evacuate 8 persoane suprinse de creșterea rapidă a nivelului apei.

În județul Caraș-Severin cea mai afectată este localitatea Oțelul Roșu
În județul Caraș-Severin cea mai afectată este localitatea Oțelul Roșu

Caraș-Severin

Problemele cel mai mari în Caraș-Severin au fost în localitatea Oțelu Roșu, unde 20 de persoane, printre care și 12 copii, izolate de viitură în 2 locuințe, au fost evacuate din zona de pericol pe cale aeriană. De asemenea, la nivelul județului Caraș-Severin, din 5 localități sau mai evacuat/autoevacuat din cauza viiturilor 50 de persoane. Pentru prevenirea unor situații de pericol, în județul Caraș-Severin, în localitățile Obreja și Ciuta, din cauza riscului de rupere a digului de protecție pe râul Bistra au fost luate măsuri pentru posibila evacuare a aproximativ 500 de persoane.

Restricții rutiere

Traficul rutier este oprit pe DN 58 în Caraș-Severin, pe trei drumuri județene (131 A, 137 și 137 A în Dolj) și a fost temporar afectat pe 9 drumuri naționale (DN 57, DN 6, DN 68 în Caraș-Severin, DN 1 în Cluj, DN 74 în Hunedoara, DN 22D în Tulcea, DN 17B în Neamț, DN 16 în Mureș, DN 1F în Cluj) și 3 drumuri județene (DJ 106, DJ 106A în Sibiu și DJ 242 în Galați).

Echipele de intervenție au calculat că viitura de pe Bega va lovi cel mai rău în zona Lugoj
Echipele de intervenție au calculat că viitura de pe Bega va lovi cel mai rău în zona Lugoj

Viitură de proporții așteptată în Timiș

Administraţia Naţională Apele Române anunţă că, pe râul Timiş şi afluenţi Bistra şi Pogăniş, se înregistrează viituri istorice, cota de pericol fiind depăşită deja cu 140 de centimetri. Maximul undeva va fi, însă, atins abia în următoarele ore, iar directorul general Ervin Molnar se deplasează în judeţul Timiş.”În ultimele trei zile, s-au înregistrat precipitaţii cumulate 150 l/mp-/170l/mp care au condus la formarea unei viituri istorice pe râul Timiş şi afluenţi Bistra şi Pogăniş. Din cauza precipitaţiilor abundente din timpul nopţii, precum şi a propagării viiturilor în aval, se înregistrează în continuare creşteri importante de debite şi niveluri pe toate cursurile de apă din spaţiul hidrografic Banat”, a transmis, vineri, AN Apele Române printr-un comunicat. 

Instituția anunță că în zona afectată de inundații sunt așteptate vineri inundații de proporții.”Pe râul Timiş, în acest moment, la staţia hidrometrică Lugoj a fost depăşită cota de pericol cu peste 1,40 m (zonă îndiguită, faza III de apărare). În următoarele ore, va fi atins maximul undei de viitură. Pentru limitarea efectelor inflitraţiilor la dig pe raza municipiului Lugoj, se acţionează cu saci şi utilaje. Se fac eforturi pentru menţinerea liniei de apărare din aval de localitatea Lugoj”, a anunțat compania. Preventiv în așteptarea viiturii au fost evacuate toate obiectivele economice din zona afectată şi s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj.

Citiți și

Inundaţie în Curtea de Argeş. Apa a spulberat balustrada unui pod rutier

Animale moarte şi maşini distruse în judeţul Sibiu din cauza inundaţiilor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net